Dracula și carnea de cal

În lume Special

21 februarie 2013

14:53

Scris de: and

Carnea de cal a readus România pe buzele tuturor. Scandalul care ține primele pagini ale ziarelor de săptămâni bune a stârnit reacții dintre cele mai diverse și la toate nivelele, calul și vita au fost întoarse pe toate părțile, în principiu fără niciun rezultat. Se caută „vinovați”, se așteaptă răspunsuri, se cercetează, se răscolește, în fiecare zi mai apare pe listă un abator, un animal sacrificat etc. Toată lumea și-a dat cu părerea, s-a amuzat sau s-a enervat. Și tot timpul e vorba de bani mulți, de corupție la nivel înalt, de mafie. Tot ce lipsea din peisaj era Dracula… Celebrul Dracula, emblema României… Și a apărut.

În emisiunea „The Daily Show” dedicată scandalului cărnii din Marea Britanie, prezentatorul american Jon Stewart a comis-o: „Uau, abatoarele românesti. În ce lume trăim dacă nu mai putem avea încredere în calitatea produselor provenite din abatoarele din Transilvania? Dracula s-ar răsuci în… nici nu știu cum să zic, în patul lui de zi. Ce ai de spus în apărarea ta, România?”

Ironia domnului Jon Stewart este mai puțin amuzantă și mai mult usturătoare, deși în cunoscuta emisiune miștourile sunt la ordinea zilei și fac referire și la case mai mari. Dar pe fondul ultimelor evenimente cu toată împotriva muncitorilor români din Anglia, cu românii alungați la ei acasă, referirea la Dracula nu sună deloc bine. Cum ar veni, Transilvania și Dracula sunt sinonime și tot ce rămâne din imaginea unei țări – imagine nu tocmai roz oricum – e căpățâna cu colți de vampir… adică Dracula pe limba lor. Și ideea că – iaca – vă trebuie un tiran care să vă tragă în țeapă ca să fiți cinstiți, că altfel o luați pe bălării…

Comicul a ironizat, de asemenea, reacția premierului Victor Ponta la acuzațiile aduse României, afirmând ca politicianul a părut mai degrabă amuzat decât enervat, în ciuda replicii: „sunt foarte supărat, ca să fiu sincer”. „Asta este mai degrabă o față ”încearcă-să-nu-râzi!”, a spus prezentatorul… Așa e Ponta… și când e vorba de Udrea care e „Băsescu în fustă”, și când e vorba de plagiat, și când e vorba de carnea de cal. Se scoate cu un zâmbet amuzat.

„Dacă primul ministru al României nu știe nimic despre asta, noi tot avem nevoie de un ticălos”, a mai comentat Jon Stewart. Deci unde e Dracula să găsească ticălosul?

1321 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.