Dreapta lui Băsescu se întoarce

Exclusiv Politic

25 martie 2013

14:59

Scris de:

basescuMinunat mesajul lui Traian Băsescu de pe Facebook! Așa, frumos, emoționant până la lacrimi și scris cu patos, în stilul bine cunoscut al președintelui, nu? Care cică le zice „verde, românește”, vorba lui Caragiale. O țară întreagă s-a bucurat, cu siguranță, când l-a citit, iar cine n-are Facebook l-a auzit… S-a bucurat că președintele nostru care zicea că se lasă de politică după ce-i expiră mandatul și pleacă să colinde mările – deh, visuri de marinar sensibil, care cu atâta sensibilitate a condus și corăbioara noastră de țărișoară – uite că s-a răzgândit și nu mai pleacă. Înființează un nou partid. Ca exploratorii care mai înfig câte un steguleț pe câte un teritoriu nou cucerit. Iac-așa și cu noua formațiune de dreapta la care visează încăpreședintele României.

„Am văzut rezultatul Convenţiei PDL, cred că am fost cinstit cu acest partid. I-am spus că după aceste alegeri ne vom alege fiecare drumul. Modul cum nu au înţeles să fie democraţi mă face să spun acum definitiv şi pentru totdeauna: Adio, Partid Democrat! Astăzi ne-am despărţit. Ei nu mai sunt o piatră de moară pentru mine, eu nu mai sunt o piatră de moară pentru ei. Mă voi dedica construcţiei unei alte soluţii de dreapta, cu oameni cinstiţi, cu oameni care nu fug cu urnele, cu oameni care acceptă dreptul democratic al contestaţiei şi vreau să ştiţi că nu voi face nimic pentru a aduce alături de mine vreo bucăţică din PDL”. Cam așa sună mesajul de adio al președintelui. Mai ceva, ca-n „Love Story”… Obrazul subțire cu cheltuială se ține, nu? Are toate ingredientele. Tristețea tipică a eroului trădat. Cuvintele care întăresc tristul și pateticul „Adio!” – „definitiv și pentru totdeauna”. Prima lacrimă deja stă să cadă. Cu siguranță că și președintele lăcrima când scria asta, așa cum a dovedit-o în multe momente, că și bărbații plâng câteodată, nu? Bun, mai departe vin metaforele… „Eu nu mai sunt o piatră de moară…” Cât spirit de sacrificiu, de bărbat puternic, care știe să-și ia adio de la „iubita” lui, cu tot patetismul hollywoodian cerut de circumstanță. La urma urmei dragostea îl așteaptă în partea cealaltă… Și spiritul lui cavaleresc – față de colaboratoarea lui care nu l-a trădat – e chiar admirabil. E probabil singurul om pe care Băsescu nu-l trădează. Fidelitatea se răsplătește de ambele părți. Și e o valoare, trebuie s-o recunoaștem, pe care societatea noastră a uitat-o de mult!

Revenind la mesaj… și la ingrediente. Urmează cuvântul „dedicație” –  nu putea să lipsească din acest discurs – președintele se va dedica unei alte soluții de dreapta. Asta e treaba cu stângo-dreapta în România, nimeni nu știe exact ce înseamnă stânga și ce înseamnă dreapta, ideologiile de partid sunt absolut confuze ca să fie persmisive. Și să-ți permită s-o întorci oricând ca la Ploiești, după cum o cere situațiunea. Oricum PDL a fost de la început un hibrid amuzant – democrat și liberal – stângo-dreapta în toată regula. Și măsurile lui au fost tot de stângo-dreapta. Dar Băsescu vorbește despre democrație, popor, și o altă soluție de „dreapta”… Și aici tonul patetic se schimbă puțin și devine ușor agresiv: „oameni de dreapta care nu fug cu urnele”. Asta ar fi o bună și simpatică definiție a dreptei în România: „oameni care nu fig cu urnele”.

Ne așteaptă clar vremuri mai bune, dreapta lui Băsescu se întoarce…

2239 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.