Edison. Profesiunea, inventator

A fost odată

11 februarie 2013

1:39

Scris de: and

ʺCele trei lucruri esențiale pentru a înfăptui ceva care să merite osteneală sunt munca stăruitoare, perseverența și bunul simțʺ

Sunt spusele unuia dintre cei mai mari și mai prolifici inventatori ai lumii (1903 brevete) fără de care omenirea, civilizația ar fi arătat astăzi poate altfel. Thomas Alva Edison, căci despre el este vorba, s-a născut la 11 februarie 1847 în Milan, Ohaio, Statele Unite ale Americii, într-o familie de intelectuali, fiind cel de-al șaptelea copil și ultimul al soților Samuel și Nancy Edison. Tatăl său avea origini olandeze, familia acestuia emigrând la un moment dat din Olanda. Copilul Thomas Alva a început să vorbească destul de târziu, la vârsta de patru ani. Spirit neliniștit cu o personalitate puternică, incomodă a fost retras de la școală pentru trei luni de zile în urma unor conflicte avute cu profesorul său, mama  fiind cea care s-a ocupat de educație. Pentru acest lucru Edison îi va rămâne recunoscător toată viața, căutatând să nu o dezamăgeasă niciodată. Încă din copilărie Edison manifestă interes și curiozitate pentru tot ceea ce îl înconjoară, construindu-și propriul lui univers. La numai zece ani își înjghebează un mic laborator în subsolul clădirii. În anul 1860 devine operator de telegraf, deși avea probleme cu auzul. Se spune că în timpul unui experiment a fost lovit în ureche de un conductor. Alți biografi ai vieții sale afirmă că această slăbire a auzului a fost de natură ereditară. Pentru a face rost de banii necesari diferitelor experimente devine rând pe rând vânzător de alimente și dulciuri prin trenuri. Se apucă de vândut ziare pentru o companie feroviară de unde e dat afară fiindcă accidental, în urma unui experiment provoacă un incendiu într-unul din vagoane. La 16 ani pleacă la Toronto, în Canada, lucrând în telegrafie.

Primul său brevet de invenţie a fost obținut în 28 octombrie 1868, pe când avea 21 de ani, pentru mașina electromagnetică de înregistrat voturi, dispozitiv ce înlocuia metoda clasică de strigare a voturilor. Spirit afacerist, de altfel în cursul vieții a fost un bun manager pentru invențiile sale, Edison și-a vândut mașinăria unui prieten pentru 100 de dolari. Dintre numeroasele sale invenții amintim: fonograful (aparat de înregistrat și redat sunete, 1877, realizând prima înregistrare sonoră recitând Mary had a Little Lamb), becul cu filament incandescent (1879), kinetoscopul (1894), dispozitiv care putea reda imagini în mișcare. A pus în funcțiune prima hidrocentrală pentru uz commercial (1882), a construit primul sistem electric de iluminare cu cabluri suspendate (1883), a prezentat primul său film în S.U.A. (1889), a construit primul proiector din istorie, cinematoscopul (1891) a patentat telegraful care comunică în ambele sensuri (1892).  Cu banii câștigați de pe urma îmbunătățirii sistemului de afișaj al Bursei, 40 000 de dolari (o sumă uriașă la acea vreme), construiește la New Jersey o societate de fabricare a telegrafelor numită Menlo Park. Aici, cu ajutorul unei echipe de ingineri remarcabili, “Vrăjitorul din Menlo Park” începe să-și materializeze visurile, și să-și rotunjească veniturile, grijă pe care a avut-o în permanent. A fost recompensat pentru meritele sale în 1895,  de către Academia de Arte și Științe cu Premiul Rumford, iar în 1915 Medalia Franklin. Tot în 1915 Edison împreună cu fizicianul și inventatorul Nikola Tesla a fost propus să împartă premiul Nobel pentru fizică, Tesla refuzând acest lucru din pricina animozităților existente între el și Edison. Izbucnirea Primului Război Mondial a făcut ca premiul să nu mai fie acordat în acel an. Thomas Alva Edison s-a stins din viață în 18 octombrie 1931, la vârsta de 84 de ani. Dincolo de caracterul său mercantil, “Vrăjitorul din Menlo Park” rămâne una dintre cele mai puternice personalități ale omenirii, influențând într-o foarte mare măsură timpurile vremurilor sale și pe cele viitoare.

1082 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.