Eftimie cel Mare

Sfântul zilei

20 ianuarie 2013

10:01

Scris de: and

Trăitor în vremea când împărățea Grațian, cel care avea să rămână în istoria Bisericii cu numele de Eftimie cel Mare s-a născut în Armenia, la Melitina, atunci când nimeni nu mai credea că părinții săi pot avea un fiu. Dar, spune povestea, ei s-au rugat fierbinte și nu și-au pierdut speranța, așa că un glas din ceruri le-a șoptit să fie cu voie bună (echivalentul acestei expresie este tocmai cuvântul eftimie din limba greacă).

Eftimie parcă a fost trimis în lume spre a-i sluji lui Dumnezeu. A ales drumul Bisericii, fiind hirotonisit preot. La 29 de ani a plecat la Ierusalim, unde și-a ales o peșteră drept sălaș și a împărțit-o cu cuviosul Teoctist. Acolo s-ar fi petrecut multe minuni grație harului său sfânt: sute de oameni hrăniți cu câteva pâini, femei sterpe care în cele din urmă aduc pe lume prunci, pământ uscat devenit rodnic. Legenda povestește că un stâlp de foc se pogora din ceruri pe pământ atunci când slujea Eftimie și-l însoțea până ce se încheia Sfânta Jertfă.

Sfântul Eftimie cel Mare a trecut la cele veșnice când avea 97 de ani.

 

781 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.