Eleonora Duse sau naturalețea pe scenă

A fost odată

21 aprilie 2013

1:06

Scris de:

Eleonora DusePe 21 aprilie 1924 se stingea din viață la 65 de ani, într-un hotel din Pittsburgh, celebra actriță italiancă Eleonora Duse, răpusă de pneumonie, boala care o chinuise ani întregi. Se întâmpla în timp ce se afla în turneu. Peste patru zile trupului neînsuflețit se întorcea în țara natală, la cimitirul din Asolo, localitatea în care-și petrecuse ultimii ani din viață.

Eleonora Duse s-a născut în 1858, fiică a unor actori din Vigevano, și și-a făcut intrarea pe scenă în copilărie. Era încă vremea companiilor ambulante, când artiștii erau tot timpul pe drum, ceea ce a afectat sănătatea fetiței. Dar nu va trece mult și, în 1885, Duse va di considerată cea mai bună actriță din întreaga Italie, verdict confirmat de oamenii de teatru din multe alte orașe europene.

Peste câțiva ani, tânara își va face primele apariții pe scenele de la New York și Londra și va juca, ani buni, în spectacole după piesele celebrului Gabriele d’Annunzio, rolurile din La Città morta (1898) și Francesca da Rimini (1901) confirmîndu-i valoarea și întărindu-i notorietatea. Unul dintre marile ei succese fusese deja o adaptare italiană după Dama cu camelii, rol în care strălucise Sarah Bernhardt. Istoria teatrului susține că reputația Eleonorei Duse îi datora mai mult personalității ei magnetice decât tehnicii actoricești. Spre deosebire de Sarah Bernhardt, miza pe lipsa machiajului și pe efectele simplității, pe forța gândului transmis pe scenă, nu pe teatralismul propovăduit de tradiția franceză. Crezul ei este sintatizat în următoarele cuvinte: „Teatrul trebuie distrus pentru a fi salvat, toți actorii și actrițele ar trebui să moară de ciumă. Otrăvesc aerul și fac arta imposibilă. Ar trebui să ne întoarcem la greci, să jucăm în aer liber: teatrul moare când se face alături de loje, rochii de seară și spectatori care tocmai au luat cina.“

În anii de glorie, Eleonora Duse a interpretat ca nimeni alta roluri importante, iar admiratorii ei s-au situat în tabăra opusă admiratorilor celebrei Sarah Bernhardt. O vreme, actrița a fost inactivă din cauza stării de sănătate, iar după 1900 n-a mai putut refuza machiajul. Dar locul ei în istoria teatrului rămâne în continuare unic.

2318 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.