Elizabeth Taylor, femeia cu ochii violet

A fost odată

27 februarie 2013

9:19

Scris de: and

În urmă cu 81 de ani, la 27 februarie 1932, se năștea, într-o suburbie a Londrei actrița care a marcat cinematografia cu talentul și frumusețea sa. O întreagă lume a admirat-o sau criticat-o pe cea care de-a lungul vieții a stârnit pasiuni, controverse și invidii, trecând însă peste toate cu strălucirea ochilor săi violeți. Fetița Liz ia contact cu filmul la vârsta de 9 ani când în urma unei preselecții organizate de studiourile “Universal” obține un rol în comedia “There’s one born every minute”. Devine o adevărată vedetă, la numai 12 ani, odată cu filmul “Național Velvet”.

Peliculele care au urmat, și care nu au fost puține la număr, i-au oferit posibilitatea actriței de a realiza partituri complexe și variate, de la comedie la dramă, într-o succesiune de roluri ce au inclus-o, pe bună dreptate în topul celor mai buni actori ai tuturor timpurilor. Joacă în comedii, drame sau filme de dragoste maturizându-se uimitor de repede, trecând de la “copilul minune” la starul consacrat. În 1956 joacă alături de James Dean în “Uriașul”, șansă pe care puțini actori au avut-o întrucât acesta avea să moară de tânăr, într-un accident de mașină, cu un an înainte ca pelicula să fie prezentată marelui public. În 1960, cu ocazia filmărilor pentru “Cleopatra”, îl cunoaște  pe Richard Burton, ce îi va deveni soț la scurt timp. Se căsătoresc în Montreal, la doar 9 zile după divorțul actriței de Eddie Fischer, cel de-al patrulea soț în ordinea cronologică a mariajelor avute. Căsnicia celor doi va fi una tumultuoasă, presărată cu numeroase certuri și împăcări, căsnicie care va umple adesea paginile revistelor mondene și de scandal. Experiența actriței în domeniul căsniciilor va fi, de altfel, una agitată. La 18 ani se căsătorește cu Nicky Hilton, un membru al familiei care deține cunoscutul lanțul hotelier, primul din cei șapte soți, de care va divorța după nouă luni.

De cel de-al doilea soț, actorul Michael Wilding, cu care va avea doi băieți, Howard și Christopher divorțează după patru ani de zile. Își găsește repede consolarea, la trei zile după pronunțarea divorțului, în brațele  soțului cu numărul trei, producătorul Mike Todd, cu care va avea o fată, Elizabeth Frances, “Liza”. Va fi singura căsnicie care nu a cunoscut divorțul, Mike murind într-un accident de avion. Eddie Fisher, bun prieten cu Mike Todd o va ajuta să depășească momentul dureros, luând-o de soție. După șapte ani, mariajul lor se încheie cu un  divorț urmat de căsătoria cu Richard Burton. Va fi prima din cele două pe care Elisabeth le-a avut cu actorul britanic. Burton îi va adopta  fiicele, Liza și Maria, ultima fiind un copil pe care Liz Taylor îl adoptase anterior din Germania. Cuplu se desparte după o perioadă de zece ani de conviețuire, pentru a se reface, a doua oară, 16 luni mai târziu. În 1976 actrița se căsătorește cu senatorul de Virginia, John Warner.

Ultimul pe lista soților este Larry Fortensky, un bărbat cu 20 de ani mai tânăr, de care va divorța în 1996. Viața amoroasă a actriței a fost străbătută de relații cu bărbați celebri ca John F. Kennedy, Ronald Reagan, Tony Curtis, Paul Newman sau Frank Sinatra. Mariajele și relațiile avute nu i-au afectat însă cariera cinematografică. Este recompensată de două ori cu premiul Oscar pentru rolurile din “Butterfield 8″ (1961) și “Cui îi e frică de Virginia Wolf ?”(1967), cu Globul de Aur pentru rolul din “Brusc, vara trecută” (1960) și cu Premiul pentru întreaga carieră acordat de Institutul American de Film. Academia Britanică îi acordă premiul pentru prestația avută în “Cui îi e frică de Virginia Wolf?”. Alte numeroase premii îi vor consolida CV-ul de star cinematografic. Biografia actriței Elisabeth Taylor este secondată îndeaproape, ca răsunet, și de biografia femeii Elisabeth Taylor, o femeie care a iubit luxul, care a știut să-și managerieze căsniciile și  cariera cinematografică (în 1962 primea pentru rolul din Cleopatra peste un milion de dolari). Fiecare din soții săi au contribuit la garderoba și bijuteriile pentru care a avut o slăbiciune deosebită. Burton i-a dăruit, cunoscându-i pasiunea pentru diamante, celebra piatră Krupp, de 33 de Karate, apoi un diamant de 69 de carate, în valoare de 1 milion de dolari, pentru ca, la a patruzecea aniversare să-i dăruiască celebrul diamant “Taj Mahal”, descoperit în 1627. Rând pe rând, în colecția actriței au poposit “La peregrina”, perla descoperită în anii 1500, broșa cu diamant a Ducesei de Windsor, smaraldele Marii Ducese de Rusia.

Despre această pasiune actrița spunea: “Fetele <mari> au nevoie de diamante mari”. Își va lansa propria colecție de parfumuri, colecție ce îi va rotunji conturile. Însă, așa cum a primit, a știut să și dăruiască. Cu o parte din banii pe care i-a avut a co-fondat sau fondat o serie de organizații de luptă împotriva SIDA și a inițiat diferite acțiuni caritabile. De-a lungul vieții a avut mari probleme de sănătate ce au dus la pneumonii, operații la plămâni, creier, șold, inimă. A fost diagnosticată cu cancer de piele și s-a internat de nenumărate ori în spitale pentru a-și trata dependența de alcool și droguri. Elisabeth Taylor a murit în ziua de 23 martie, 2011, la Los Ageles, SUA, în urma unei insuficiențe cardiace.

1747 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.