Eminescu, în stil bisericesc, pe iPhone şi iPad

Social

14 ianuarie 2013

14:00

Scris de: and

La 163 de ani de la naşterea lui Eminescu, grupul „Brevis Cuartet”, din care fac parte patru preoţi de la Mănăstirea Curtea de Argeş a lansat un album intitulat „Omagiu. Mihai Eminescu”, ce conţine cântece interpretate într-un stil bisericesc, psaltic şi coral, conform unui comunicat al  Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului.

Pentru acest album au fost alese unsprezece poezii scrise de Mihai Eminescu, printre care „Sara pe deal”, „Rugăciune”, „Ce te legeni codrule” şi „Revedere”. Ineditul constă în faptul că albumul poate fi ascultat pe un suport mai puţin obişnuit, pe iPhone şi iPad, în cadrul Aplicaţiei „Mănăstirea Curtea de Argeş”.

Alegerea celor de la Mănăstirea Curtea de Argeş pare justificată în contextul unei lumi care trăieşte mai mult în mediul virtual decât în realitate. „Trăim într-o lume a vitezei. Oamenii nu mai au răgaz pentru micile bucurii ale sufletului. Datoria Bisericii este să propovăduiască Cuvântul Domnului, indiferent de mijloace. De aceea, nu trebuie să considerăm tehnologia ca fiind o piedică, ci să ne ajutăm de ea”, a spus arhidiaconul Caliopie Ichim, citat în comunicat. Aplicaţia pentru iPhone şi iPad „Mănăstirea Curtea de Argeş”, dezvoltată de firma ApplusMobile, a fost lansată la începutul lunii octombrie 2012.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului au precizat că această aplicaţie oferă credincioşilor posibilitatea de a purta cu ei, oriunde s-ar afla, rugăciunile de suflet, totodată putând afla şi ştiri din domeniul religios. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, aplicaţia a fost îmbogăţită şi cu o secţiune de colinde religioase.

Dar întrebarea este dacă nu cumva aceste permanente concesii făcute tehnologiei chiar în numele faptului că „ne ajutăm de ea” nu constituie în fapt paşi importanţi înspre o formă de incomunicare ce se insinuează tot mai puternic. Propun un exerciţiu de imaginaţie: poezia lui Eminescu şi muzica psaltică ascultată la căşti, într-un tramvai supraaglomerat şi neîncălzit, în care în partea stângă se aude o manea dată tare şi în partea dreaptă înjurături… Ce se pierde şi ce se câştigă?!

 

985 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.