Ender începe jocul

O carte într-o pagină

29 martie 2013

10:26

Scris de:

Jocul lui Ender„– Testele noastre sunt foarte bune, însă ele nu ne spun totul. De fapt, când ajungem la esență, nu ne spun aproape nimic. Totuși, sunt mai bune decât nimic. Graff se întinse și apucă mâinile băiatului. Ender Wiggin, dacă ar fi fost doar problema alegerii celui mai bun și mai fericit viitor pentru tine, ți‑aș fi spus să stai acasă. Rămâi aici, crești, fii fericit. Există lucruri și mai rele decât să fii Terț, lucruri mai rele decât un frate mai mare, care nu se poate decide dacă să fie o ființă omenească sau un șacal. Școala de Luptă este unul dintre acele lucruri. Însă noi avem nevoie de tine. Poate că tu consideri gândacii un simplu joc, dar ultima dată aproape că ne‑au terminat. Ne‑au fost superiori ca număr și armament. Ne‑a salvat doar faptul că noi l‑am avut pe cel mai strălucit comandant militar de până acum. Și poți spune soartă, sau Dumnezeu, sau noroc orb – l‑am avut pe Mazer Rackham.

Însă acum nu‑l mai avem, Ender. Am strâns absolut tot ce‑a putut produce omenirea și am construit o flotă pe lângă care cea a gândacilor pare o ceată de copii zburdalnici. Avem și arme noi. Totuși, e posibil să nu fie suficient. La urma urmei, în cei optzeci de ani scurși de la ultimul război, și ei au avut timp să se pregătească. Ne trebuie cei mai buni oameni pe care‑i putem obține, și asta cât mai repede. Poate că n‑o să lucrezi pentru noi sau poate că da. Poate că vei ceda sub presiune, poate că‑ți vei distruge viața, poate că mă vei urî pentru că am venit astăzi în casa ta. Însă dacă există măcar o șansă ca datorită prezenței tale în flotă omenirea să supraviețuiască și gândacii să ne lase în pace pentru totdeauna… atunci îți voi cere s‑o faci. Să vii cu mine!

Lui Ender îi venea greu să se concentreze asupra colonelului. Graff îi părea îndepărtat și foarte mărunt; l‑ar fi putut prinde cu o pensetă și băga în buzunar. Să părăsească totul de aici și să meargă într‑un loc extrem de dur, fără Valentine, fără mama și tata?

Se gândi apoi la filmele despre gândaci, pe care toți erau obligați să le vadă cel puțin o dată pe an. Nimicirea Chinei. Bătălia Centurii. Moarte, suferință și teroare. Și Mazer Rackham cu manevrele sale sclipitoare, distrugând o flotă dușmană de două ori mai nume­roasă și cu o putere de foc dublă, utilizând micuțele nave pământene, care păreau atât de fragile și nevolnice. Aidoma unor copii, luptându‑se cu adulții. „Și am învins!

– Mă tem, șopti Ender. Dar o să vin cu tine.

– Spune‑o încă o dată, îi ceru Graff.

– Pentru asta am fost născut, nu? Dacă nu merg, de ce mai sunt viu?

– Nu‑i îndeajuns de bine.

– Nu vreau să merg, spuse Ender, dar o voi face.

Graff încuviință:

– Te poți răzgândi. Te poți răzgândi până în clipa când te sui în mașină alături de mine. După aceea, ești la dispoziția Flotei Inter­naționale. Ai înțeles?

Ender acceptă:

– Bine. Atunci să le spunem.

Mama începu să plângă. Tatăl îl strânse puternic în brațe pe Ender. Peter dădu mâna cu el și‑i spuse:

– Băftosul naibii de căcăcios fără creier!

Valentine îl sărută și‑și lăsă lacrimile pe obrajii lui.

Nu avea nimic de împachetat. Niciun obiect personal pe care să‑l ia.

– Școala îți va pune la dispoziție tot ce vei avea nevoie, de la uniformă la rechizite. Iar în privința jucăriilor… acolo există un singur joc.

– La revedere, rosti Ender către familia sa.

Îl prinse de mână pe colonelul Graff și porniră spre ușă.

– Omoară niște gândaci și pentru mine! strigă Peter.

– Te iubesc, Andrew! hohoti mama.

– O să‑ți scriem! spuse tatăl.

Iar când sui în vehiculul silențios de pe coridor, băiatul auzi plânsetul îndurerat al lui Valentine:

– Întoarce‑te la mine! O să te iubesc toată viața!

 

(Fragment din romanul „Jocul lui Ender“ de Orson Scott Card, publicat de Editura Nemira)

 

1054 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.