Este rușinea într-adevăr necesară?

O carte într-o pagină

14 ianuarie 2013

10:37

Scris de: and

Max Brockman - Stiinta viitorului„În anul 2008, în miezul unei crize financiare serioase, directorii executivi de finanțe au primit aproape 20 miliarde de dolari sub formă de bonus și 245 de miliarde de dolari sprijin guvernamental. În 2008, ipotecile a peste 3 milioane de locuințe din SUA au fost prescrise, din cauza gafelor din sectorul de credite pe care le-au favorizat unii dintre directorii executivi. Citigroup a propus să cumpere un avion de corporație la prețul de 50 de milioane de dolari, la începutul lui 2009, la scurtă vreme după ce primise 45 de milioane de dolari fonduri din taxele contribuabililor. Câteva zile mai târziu, președintele Barack Obama a menționat situația într-un interviu acordat în Biroul Oval. El a comentat în legătură cu aeronava: ˂Ar trebui să aibă mai multă minte˃. Iar despre bonusuri a spus că ˂e rușinos˃.

Care e rostul rușinii? Este rușinea într-adevăr necesară? Sunt întrebări pe care mi le pun și mie. La urma urmei, nu numai bancherii trebuie să-și facă griji. În majoritatea cazurilor dilemele sociale sunt caracterizate de aceeași tensiune între interesele individuale și cele de grup. Deficitul de energie, hrană și apă, schimbările rapide de climă, restrângerea zonelor de pescuit, rezistența crescută la antibiotic, amenințarea războiului nuclear – toate pot fi caracterizate drept tragedii ale tuturor, în care alegerile individuale intră în conflict cu binele general.

Echilibrul între interesul de grup și interesul personal nu a fost niciodată ușor de atins. Pentru a ajunge la acest punct, trebuie dezvoltate trăsături specializate, inclusiv anumite emoții precum rușinea. Rușinea este ceea ce se presupune că se manifestă la un individ după ce el a eșuat în a coopera cu grupul. Rușinea reglementează comportamentul social și servește drept avertisment premergător unei pedepse: conformează-te sau o să suporți consecințele. Cele dintâi sentimente de rușine au apărut, probabil, în legătură cu gestionarea deșeurilor, lăcomia și incompetența. Vina este invocată în raport cu standardele individuale, în vreme ce rușinea e rezultatul standardelor de grup. De aceea rușinea, spre deosebire de vină, este resimțită numai într-un context ce include și alte persoane.“

(Fragment din eseul E nevoie de rușine? de Jennifer Jacquet, inclus în volumul , coordonat de Max Brockman și publicat la Editura Nemira)

868 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.