Eugène Delacroix, pictor pentru totdeauna

A fost odată

26 aprilie 2013

1:00

Scris de:

Eugene DelacroixPe 26 aprilie 1798 venea pe lume un copil care avea să ajungă, în timp, unul dintre cei mai importanți pictori din istoria artei occidentale. Născut într-o familie ce locuia într-o localitate de lângă Paris, Eugène are parte de o copilărie agitată, ca și epoca, o copilărie din care nu lipsesc momentele în care riscă să-și piardă viața – prin înec, sufocare, otrăvire etc.

Nu trece mult și-și pierde tatăl, prefect de Bordeaux, și familia se mută la Paris, unde micuțul are parte de o educație clasică, precum și de lecții de scrimă și de muzică. În 1814, pierderea mamei duce la destrămarea familiei.

Tânărul Delacroix, poliglot și îndrăgosit de literatură, mare iubitor de artă, este răsfățatul doamnelor, cu care se implică în diverse legături amoroase. Pictează destul și multe dintre modele îi devin iubite.

Destinul își arată generozitatea față de junele dornic de glorie dăruindu-i prieteni ca Stendhal, Victor Hugo sau Hector Berlioz. Primul său tablou, Dante și Virgiliu în Infern, este expus la Salonul de la Paris în anul 1822. Pe pânzele sale prind viață apoi locuri celebre din Paris și peisaje, Delacroix pictând și bisericile pariziene Saint-Denis du Saint-Sacrement și Saint-Sulpice. După câteva peripluri și șederi în Franța și în străinătate, când este deja Membru al Academiei Franceze, își cumpără o casă la sud de Paris, unde va picta până la moartea survenită în 1863.

Talentul și tehnica îi sunt contestate încă din timpul vieții, când se confruntă cu critici acerbe. Charles Baudelaire comenta astfel:  “Niciodată un artist nu a fost mai atacat, mai luat în derâdere și mai condamnat. Dar ce înseamnă pentru noi această indecizie a cercurilor elitiste, nemulțumirea câtorva saloane burgheze, respirând ură și unde pedanteria joacă domino? Problema este expusă în detaliu, iar dovada se află înaintea lor –evidentă, mare, strălucitoare”. Posteritatea însă îi va recunoaște meritele și-l va așeza în rândul celor mai importanți pictori.

4663 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.