Fasole cu ciolan la Mica Unire

24 ianuarie 2013

10:47

Scris de: and

Pe 24 ianuarie 2013 Piața Unirii din Iași e însorită. Mulțimea amatoare de festivități s-a strâns deja. Nimic spectaculos. Gloata de gură-casă și ceva suflete în plus, venite cu niscai drapele să vadă armata la defilare, cum se spune. Printre ei, patrioți adevărați, fără îndoială, copii care au chiulit de la școală, pensionari joviali, bucuroși că au o ocazie de socializare. Și, oricum, la sfârșitul ceremoniei se anunță o porție de fasole cu ciolan.

Urmează, ni se spune, spectacole, defilări și depuneri de coroane. Nimic neobișnuit. Oficialii descinși de la București sunt întâmpinați cu onoruri militare. Apare mai întâi premierul Victor Ponta, după aceea se arată și Crin Antonescu (reporterul RTV în direct se emoționează și-l face și pe el „premier“). Mai mulți miniștri și primarul Iașului, Gheorghe Nichita, descind pe ritmuri patriotice. Premierul se întâlnește cu Înaltpreasfințitul Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Autoritățile se așteaptă să vină piață peste 6000 de oameni.

Președintele Traian Băsescu nu participă… În studioul RTV, ghici cine își dă cu părerea? Corina Drăgotescu, prin telefon, și jurnaliștii Alina Prodan și Marius Nițu. Întrebarea care se pune obsesiv este: De ce lipsește președintele țării? Răspunsul pe care reușesc să-l producă e previzibil și dezamăgitor. Nu e nevoie să aduni trei jurnaliști cu ceva experiență ca să-ți dai seama că președinrele lipsește… de frică!

Sensul întrunirii n-are nicio importanță nici pentru publicul participant, nici pentru presa care reflectă evenimentul. Dar oamenii își fac datoria atât cât se pricep sau, ca să fim mai aproape de realitate, așa cum li se cere. Nimeni nu știe nimic despre Mica Unire, televiziunilor nu li se pare potrivit să aducă în studio un istoric care să vorbească, măcar zece minute, despre chestiune. Nu. Ei îi preferă pe-ai lor din redacție. Ce nevoie avem de un istoric sau de un sociolog? Se plictisește lumea. Iar la faţa locului politicienii folosesc prilejul pentru aceleaşi veşnice interese electorale…

RTV transmite de la Iași. Între două momente, ne-o dă pe eleva așa-zis violată în toaleta școlii, ne spune despre problemele lui Adi Minune cu Fiscul și alte lucruri importante, despre salariile bugetarilor care vor crește, vor crește, vor crește… Mult mai aproape însă e fasolea cu ciolan festiv de la Iași.

1129 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.