Fiecare, în sinea sa, este puternic, dar trebuie să se descopere

Exercițiu de gândire

25 martie 2013

8:48

Scris de:

25Exercitiu(1)Trăim în era vitezei. Suntem oamenii informației și, adesea, victimele ei. Fără gândire, informația nu poate duce la cunoaștere. Fără cunoaștere, suntem neputincioși.

Zi de zi, cotidianul Epoca.ro își invită cititorii la un exercițiu de gândire, pornind de la o opinie pe o temă de actualitate, exprimată de o personalitate a timpului nostru sau de un gânditor din vremuri apuse.

„Nu eu plec în călătorie, ci călătoria mă ia cu ea. Este o parte a vieţii mele. Sunt şi situaţii de limită, extreme. De exemplu, în expediţia de la Polul Nord (în 2001) îmi era foarte greu. Îmi spuneam „Nu mai pot. Cine m-a pus?” Erau zece bărbaţi şi eu eram singura femeie. Aşadar nu puteam să mă vait. Doar în gând. Şi spunându-mi, de fapt, mergeam. Şi aşa mi-am dat seama că nu mai pot psihic, dar fizic pot. O concluzie a mea, de mai mult timp: omul este puternic. Fiecare, în sinea sa, este puternic, dar trebuie să se descopere.

Care e cel mai mare duşman la poli?

Singurătatea. Chiar dacă nu mergeam singură, nu vedeam nicio formă de viaţă. Mă uitam spre cer, mă uitam spre gheaţă şi n-aveam cu cine să comunic spiritual. Vorbeam cu sania pe care o trăgeam. Îi spuneam „sanie, alunecă, te rog, vino!”. Sau vedeam forme de gheaţă şi le comparam cu un icar sau cu un pinguin. Tot timpul mă legam de ceva, încercam să le dau viaţă. Această singurătate este frumoasă, dar lungă, puternică, şi tu, ca om, nu te poţi obişnui.”

(Uca Marinescu)

972 vizualizari


Un comentariu

  1. pierre spune:

    Foarte frumos Uca!
    Îmi place credința ta în frumusețea și puterea interioară a OMULUI. E stenic să constați că mai sunt oameni care cred în oameni!

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.