„Fiindcă-l chema Raat, toată școala-i zicea Unrat – Scârnăvie“

O carte într-o pagină

6 februarie 2013

8:57

Scris de: and

„Fiindcă-l chema Raat, toată școala-i zicea Unrat – Scârnăvie. Nimic mai simplu și mai natural. Se întâmpla câteodată ca unul sau altul dintre profesori să capete o altă poreclă decât avusese înainte. O nouă serie de elevi ajungea în clasă, descoperea cu ferocitata la profesor cine știe ce aspect comic neluat în seamă îndeajuns de promoția precedentă și-i spune necruțător pe nume. Unrat însă își purta porecla de multe generații, tot orașul era deprins cu ea; colegii lui o foloseau în afara liceului și chiar între zidurile acestuia, de îndeată ce întorcea spatele. Cei care luau școlari în gazdă, ajutându-i și la învățătură, ori de câte ori vorbeau cu ei despre profesor, îi spuneau numai Unrat. Deșteptul care ar fi încercat să descopere ceva nou la dirigintele clasei a șasea și să-i aplice o nouă pecete nu ar fi izbutit nicicând, aceasta și pentru că numele consacrat continua să producă asupra bătrânului dascăl același efect ca acum douăzeci și șase de ani. Era de ajuns ca în curtea școlii un elev să-i strige altuia în momentul în care profesorul trecea:

-Parcă miroase a scârnăvie!

Sau:

-Văleu! Simt în nări duhoare de scârnăvie! Și îndată bătrânul ridica nervos din umărul drept, aruncând pieziș prin ochelari o privire verzuie, pe care elevii o considerau prefăcută, dar care era speriată și răzbunătoare; privirea unui tiran cu conștiința încărcată, care caută să descopere în faldurile mantiilor pumnalele ascunse. “

(Fragment din romanul Îngerul albastru de Heinrich Mann, publicat la Editura Nemira)

715 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.