Filmul românesc, în cărți la Berlin

Cultură

6 februarie 2013

12:16

Scris de: and

La competiția oficială a ediției din acest an a Festivalului de la Berlin (7-17 februarie) va participa și pelicula Poziția copilului, regizată de Călin Netzer, singura producție românească inclusă în selecția oficială de 24 de filme.

Dintre acestea, 19 sunt eligibile pentru trofeul Ursul de Aur, decizia aparținându-i juriului prezidat de cunoscutul regizor chinez Wong Kar-wai și alcătuit din regizorii Andreas Dresen, Shirin Nashat și Athina Rachel Tsangari, actorul Tim Robbins, cineasta suedeză Susanne Bier și directorul de imagine Ellen Kuras. Festivalul se deschide pe 7 februarie cu proiecția peliculei The Grandmasters, un portret al lui Ip Man, specialistul în arte marțiale care l-a antrenat pe Bruce Lee.

Poziția copilului, filmul românului Călin Netzet, în care joacă Luminița Gheorghiu și Bogdan Dumitrache, va avea premiera mondială pe 11 februarie și va ajunge pe marile ecrane din România începând cu 8 martie. Echipa care a lucrat la această producție, în frunte cu regizorul și actorii din rolurile principale, va păși pe covorul roșu și va asista la prima proiecție a filmului. Pelicula, care face un studiu de caz asupra posesivității materne, va candida la merele premiu alături de creații recente ale unor regizori ca Gus Van Sant (Promised Land), Jafar Panahi, regizorul iranian în continuare în spatele gratiilor (Closed Curtain), Steven Soderbergh (Side Effects) sau Ulrich Seidl (Paradise: Hope).

Cele mai recente creații cărora li s-a decernat Ursul de Aur sunt: Cesare deve morire, regia  Paolo și Vittorio Taviani (2012), Nader și Simion, o despărțire, regia Asghar Farhadi (2011), Miere, regia Semih Kaplanoglu (2010).

România este prezentă la festival anul acesta și într-o altă ipostază. Filmul american The Necessary Death of Charlie Countryman a fost realizat în vara anului 2012 în studiourile MediaPro, în rolurile principale fiind distribuiți Shia LaBeouf, Evan Rachel Wood, Melissa Leo și Rupert Grint Mads Mikkelsen.

Luminința Gheorghiu față cu Ursul de Argint

Actrița Luminița Gheorghiu, protagonista filmului românesc în competiție, intră în cursă pentru trofeul Ursul de Argint acordat celei mai bune actriţe. Printre contracandidatele ei se numără celebrele Catherine Deneuve și Juliette Binoche. Un alt nume pe care juriul îl are în vedere pentru trofeul menționat este Nina Hoss, pentru rolul din Gold, filmul lui Thomas Arslan.

Despre rolul din Poziţia copilului, cel al unei mame posesive, care-și sufocă fiul cu dragostea ei, actrița din România a comentat:„E un rol complex şi foarte bine scris, care îţi deschide mintea de la prima citire. Este extraordinar cât de bine au surprins scenariştii acest moment pe care orice mamă cred că l-a trăit. Nu ştiu cum o vor vedea ceilalţi, dar mie Cornelia mi se pare o victimă, pentru că dragostea asta totală şi necondiţionată care o inundă, poate un pic bolnăvicioasă, se întoarce împotriva ei”.

1795 vizualizari


2 Comentarii

  1. [...] „Filmul românesc, în cărți la Berlin”, [...]

  2. [...] cele mai citite articole pe Epoca.ro, menţionăm: „Filmul românesc, în cărți la Berlin”, „Papa Benedict părăsește corabia sau ceva e putred la Roma”, „Angajatul TVR – țap [...]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.