Finaliștii de la Premiile Gopo

Cultură

27 februarie 2013

9:51

Scris de: and

61 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2012 au intrat în cursa pentru nominalizările celei de-a şaptea ediţii a premiilor Gopo, care va avea loc pe 25 martie, la Opera Naţională din Bucureşti.

Dintre ele, juriul de preselecţie alcătuit din regizorul Marian Crişan, actriţa Ana Ularu, producătoarea Velvet Moraru, directorul de imagine Alexandru Sterian, scenografa Viorica Petrovici şi criticii de film Cristian Tudor Popescu, Cristi Luca, Alin Ludu Dumbravă, Cristi Mărculescu, Anca Grădinari, au ales cine va intra în cursa finală.

Patru lungmetraje își dispută trofeul pentru cel mai bun film „Toată lumea din familia noastră” (regia: Radu Jude), „Despre oameni şi melci” (regia: Tudor Giurgiu), „Visul lui Adalbert” (regia: Gabriel Achim) şi „Undeva la Palilula” (regia: Silviu Purcărete).

Realizatorii celor patru filme, Radu Jude, Tudor Giurgiu, Gabriel Achim şi Silviu Purcărete, concurează şi pentru statueta pentru cea mai bună regie.

La solicitarea regizorului Cristian Mungiu, organizatorii şi juriul au decis să nu ia în considerare pelicula „După dealuri„ pentru nominalizările din acest an. De asemenea, considerând că nu are suficiente opţiuni, juriul a hotărât să nu acorde nicio nominalizare la categoria „cea mai bună actriţă într-un rol principal”.

La categoria Cea mai bună actriţă într-un rol secundar nominalizările sunt: Mihaela Sîrbu („Toată lumea din familia noastră”), Tamara Buciuceanu-Botez („Toată lumea din familia noastră”), Alina Berzunţeanu („Despre oameni şi melci”) şi Ozana Oancea („Visul lui Adalbert”).

La categoria Cel mai bun actor într-un rol principal în cursă intră Şerban Pavlu („Toată lumea din familia noastră”), Adrian Titieni („Şi caii sunt verzi pe pereţi”) şi Gabriel Spahiu („Visul lui Adalbert”).

Iar pentru statueta pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar se luptă Tudor Smoleanu („Şi caii sunt verzi pe pereţi”), Gabriel Spahiu („Toată lumea din familia noastră”), Sorin Leoveanu („Undeva la Palilula”) şi Doru Ana („Visul lui Adalbert”).

La categoria “cel mai bun film european” au fost luate în calcul 48 de producţii europene. Criticii de film din juriul de nominalizări au votat patru titluri distribuite în cinematografele din România anul trecut: “Un spion care ştia prea multe/ Tinker, Tailor, Soldier, Spy” (regia: Tomas Alfredson), “Băiatul cu bicicleta/ Le gamin au vélo” (regia: Jean-Pierre şi Luc Dardenne), “Holy Motors” (regia: Leox Carax) şi “Le Havre” (regia: Aki Kaurismaki).

Premiul pentru filmul cu cel mai mare succes la public în anul 2012 va fi acordat filmelor “Despre oameni şi melci (regia Tudor Giurgiu), care a avut cei mai mulţi spectatori – 63.778 -, şi producţia MediaPro Pictures “Minte-mă frumos” (regia: Iura Luncaşu), care a obţinut cele mai mari încasări – 956.036 de lei.

În acest an, organizatorii au decis să renunţe la sprijinul financiar acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) la ultima sesiune de finanţare pentru acţiuni şi manifestări cinematografice. “În contextul unei cinematografii tot mai sărace, lipsită de orice strategie sau viziune de dezvoltare în viitor, organizatorii consideră că premiile Gopo, un eveniment dedicat valorilor filmului românesc, nu trebuie să se mai asocieze cu CNC, instituţie care trebuie reformată din temelii pentru a asigura o altfel de prezenţă şi vizibilitate a filmului românesc pe plan local şi internaţional”, se arată în comunicatul remis presei de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, organizatorul evenimentului.

 

1225 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.