Florin Rotaru decorat cu Medalia „Pușkin”, în deschiderea Serilor de film rusesc

Cultură

8 februarie 2013

11:19

Scris de: and

Florin Rotaru, directorul general al Bibliotecii Metropolitane București, va primi săptămâna viitoare Medalia de stat „Puşkin”, importantă distincție oferită pentru activitatea sa culturală. Evenimentul va avea loc luni, 11 februarie, la Sala de marmură a Cinematografului Studio și vine în continuarea faptului că pe data de 10 februarie, Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti marchează Ziua Diplomaţiei Ruse.

Florin Rotaru este una dintre persoanele cele mai active în ceea ce privește modernizarea bibliotecilor din România. Născut la 11 noiembrie 1952, Florin Rotaru este doctor în istorie cu teza Istoria cărţii bucureştene de la 1582 până la 1859; a lucrat la Oficiile pentru patrimoniul cultural Argeș și București ca expert în carte veche românească şi străină, la Inspectoratul pentru cultură al Municipiului Bucureşti în calitate de consilier, iar între 2001-2003 a fost secretar de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor, având ca responsabilitate cultura scrisă, lectura publică, educaţia permanentă şi instituţiile de spectacol.

Seara de 11 februarie va continua cu deschiderea Serilor de film rusesc cu genericul „Medalion de familie – Aleksei Gherman”, care va avea loc în prezența lui Aleksei Gherman-junior, important reprezentant al noului val al cinematografiei ruseşti şi fiul celebrului regizor Aleksei Gherman Senior.

Primul său lung metraj, „The Last Train/Ultimul tren”, obţine premiul „Luigi De Laurentiis” la Festivalul Internațional de Film de la Veneția , „Amnesty International – DOEN Award / Premiul Aministiei”, la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam, Premiul FIPRESCI și Golden Alexander la Festivalul Internațional de Film de la Thessaloniki. Cel de-al doilea lung metraj, „Garpastum”,  un alt succes al tânărului regizor rus, este nominalizat pentru Leul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Veneția și câștigă Marele Premiu la Festivalul Internațional de Film de la Sofia. „Soldatul de hârtie” obține Premiul pentru Cea Mai Bună Regie/Leul de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Veneția.

La Bucureşti, „Paper Soldier” va deschide evenimentul „Aleksei Gherman – Medalion de familie”, în prezența lui Aleksei Gherman Junior luni, la ora 19:00 la Cinema Studio. În cadrul acestui eveniment, Aleksei Gherman Junior va prezenta filmele tatălui său, considerat de către critici „guru cinematografului rus, o legendă vie, cel mai important cineast rus după Tarkovski sau chiar mai important decât acesta şi mai interesant”. Unul dintre filmele în regia lui Aleksei Gherman Senior care va putea fi văzut la București este „Prietenul Meu Ivan Lapsin”, se arată într-un comunicat de presă

Programul serilor „Medalion de familie – Aleksei Gherman”:

11 Februarie

19.00 – „Soldatul de hârtie”, 118 min, 2008 – gala de deschidere

12 Februarie

18.00 – „Punctul de control”, 96 min, 1971

20.00 – „Garpastum”, 116 min, 2005

13 Februarie

18.00 – „Ultimul tren”, 82 min, 2004

20.00 – „20 zile fără război”, 101 min, 1976

14 Februarie

18.00 –  „Prietenul meu Lapşin”, 100 min, 1984

20.00 – „Din Tokio”, 11 min, 2011

„Scurtcircuitul”, 95 min, 2009

1861 vizualizari


2 Comentarii

  1. Adina spune:

    Florin Rotaru – Homo Sovieticus. Nu mai scapam dracului de rusi si de rusofili.

  2. Mihai spune:

    Macar stim in ce tabara se situeaza acest domn. De ce nu pleaca domnia sa in Coreea de Nord? La biblioteca metropolitana nu am vazut niciodata vreun act de comemorare a compatriotilor nostri ucisi de “ciuma rosie”, insa in memoria soldatilor sovietici acest comunistoid numit Florin Rotaru a scos un volum impresionant. Un adevarat homo sovieticus!

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.