Francis Picabia, un pictor în căutarea noutății

A fost odată

22 ianuarie 2013

1:00

Scris de:

Francis PicabiaPe 22 ianuarie 1879, s-a născut la Paris, dintr-o mamă franțuzoaică și un tată hispano-cubanez, un copil teribil care avea să devină un nume important în artele secolului XX.  De la 20 de ani, tânărul Francis Picabia avea să-și câștige existența din pictură, un ideal la care visau o mulțime de artiști aspiranți.

În timpul studiilor, influența cea mai importantă exercitată asupra stilului său a fost cea impresionistă, vizibilă în tablouri cu bisericuțe, alei, case și acoperișuri din Paris. Dar nu va trece mult și junele pictor va descoperi cubismul, se va împrieteni cu Marcel Duchamp și se va afilia mișcării avangardiste, pe care o va duce peste Ocean, la New York. Acolo, într-un mediu cosmopolit, va trăi în aburii alcoolului și ai stupefiantelor, încercând drumuri noi în pictură. Va ajunge apoi la Barcelona și la Zurich, în compania dadaiștilor Tristan Tzara, André Breton sau Louis Aragon, după care va fi sedus de suprarealism.

După o întoarcere la stilul figurativ, în anii ’40 Francis Picabia se va stabili în sudul Franței, creând lucrări ce subminează tot ce înseamnă pictură academică. Înainte de începutul Primului Război Mondial, revenit în Orașul Luminilor, se va lăsa prin din nou în mrejele picturii abstracte. S-a stins din viață în 1953 și a fost înmormântat în Cimitirul Montmartre.

În anul 2003, o lucrare de-a lui, odinioară proprietatea lui André Breton, s-a vândut la licitație cu 1, 6 milioane de dolari.

 

1338 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.