Franz Schubert, un romantic prolific

A fost odată

31 ianuarie 2013

1:00

Scris de:

Franz SchubertUnul dintre protagoniștii cei mai interesanți ai istoriei muzicii, atât prin compozițiile sale, cât și prin destinul său biografic, s-a născut în 31 ianuarie 1797 la Viena. În cei aproape 32 de ani pe care i-a trăit, Franz Schubert avea să scrie 600 sute de lieduri, 9 simfonii, opere și destule lucrări de muzică de cameră.

Un compozitor prolific, romantic înainte de avântul cel mare al romanticilor, un tânăr muzician ce iese la suprafața de dincolo de mode și prejudecăți, un artist ce compune parcă pentru alte vremuri. De altfel, adevărata valoare și farmecul lucrărilor sale au fost apreciate târziu, după moartea sa, grație lui Franz Lizst, lui Robert Schumann sau lui Johannes Brahms.

Franz Schubert a compus enorm, de la o vârstă fragedă, după ce a început să învețe muzica când avea cinci ani. Tatăl său i-a fost primul profesor, după care personalitatea care l-a modelat a fost celebrul Antonio Salieri, în jurul anului 1800 cel mai important muzician din Viena. El a simțit imediat talentul micuțului Franz, pe care avea să-l îndrume mulți ani.

Fericirea a venit, în sfârșit, pentru el după ani de muncă și de așteptare. Dar n-a durat, compozitorul stingându-se din viață la 31 de ani de febră tifoidă. De menționat că există și ipoteza că moartea sa ar fi fost cauzată de sifilis.

858 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.