Gândul atentatului

O carte într-o pagină

20 februarie 2013

1:00

Scris de:

„Gândul atentatului i se i ivise pentru prima oară în minte cu mulți ani în urmă, în cu totul alte împrejurări, când nici prin cap nu i-ar fi trecut să ia așa ceva în serios – fusese doar ca o străfulgerare, o sclipire fugitivă, cu totul trăsnită. Nu mult după evenimentele din august ’68, cans multă lume mai credea că Ceaușescu ar fi urmărit o democratizare după modelul lui Dubcek, dar cu ceva mai multă prudență, fusese introdus obiceiul surprinzător ca la ședințele Consiliului de Stat să asiste și câte-un trimis din partea cotidienelor centrale; desemnat să participe din partea ziarului Amnarul la o asemenea întrunire, în ziua în care pe agendă se afla discutarea unor importante proiecte de sistematizare, Anton s-a prezentat la poartă la ora fixată, s-a legitimat și a fost îndrumat spre sala de ședințe. Spre mirarea lui însă, nici ofițerul de securitate de la poartă, nici cel ce stătea planton la ușa sălii, amândoi în uniformă și cu grad de căpitan, n-au dat vreun semn că ar fi intenționat să-l prercheziționeze, de unde el a dedus că, dacă ar fi pus la cale un atentat, ar fi putut trce necontrolat cu o armă ascunsă în buzunar. Au intrat în sală apoi membrii Consiliului de Stat, ceilalți invitați și, la urmă, Ceaușescu însuși, care a trecut doar la câțiva pași distanță de el.  E drept că a doua oară nu i s-a mai ivit prilejul, căci la alte ședințe n-a mai fost trimis, iar peste o vreme s-a și renunțat la ideea de a-i chema pe ziariști să asiste; pe de altă parte, gândul acela rămăsese suspendat pe tărâmul speculației pure, neavând încă destule motive să-l urască pe dictator și știind totodată că orice tentativă de transpunere în realitate a smintitei idei ar fi fost curată sinucidere. Între timp, atât în realitate, cât și în propriul său cuget se schimbaseră multe, foarte multe, din temelii, ireversibil… “

(Fragment din romanul „Nemaipomenitele aventuri ale lui Anton Retegan și ale dosarului său“ de Gheorghe Săsărman, publicat la Editura Nemira)

 

 

707 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.