Găsirea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul zilei

24 februarie 2013

9:53

Scris de: and

În ziua de  24 februarie, Biserica prăznuiește cele trei minuni ale găsirii capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut într-un sat de lângă Ierusalim, ca fiu al Elisabetei, verișoara Mariei, Sfânta Născătoare a lui  Iisus și al preotului iudeu Zaharia. A văzut lumina zilei cu puțin timp înaintea lui Hristos, pe care mai târziu l-a botezat în apa Iordanului. Pentru că a îndrăznit să-i arate lui Irod că a păcătuit atunci când s-a căsătorit cu fosta soție a fratelui vitreg, ce încă mai trăia, a fost aruncat în temniță. În timpul unui mare banchet organizat în cinstea zilei de naștere a regelui iudeu, Salomeea, care îi era și nepoată acestuia, ațâțând poftele regelui și la îndemnul mamei sale, Irodiada, a cerut ca răsplată pentru farmecele ei capul Sfântului, care a fost îngropat de Irodiadă în curtea casei.

Trupul Sfântului Ioan Botezătorul a fost luat de ucenicii săi și îngropat în Sevastia. Se zice că mai târziu, împăratul păgân Iulian Apostatul, a ars rămășițele trupului, din ele rămânând neatinse doar un deget și un braț. Capul sfântului prooroc a fost dezgropat de Ioana, soția dregătorului lui Irod, și îngropat pe muntele Eleonului, la Ierusalim. Este descoperit de un monah pe nume Inochentie, în urma unor săpături pe care le-a făcut atunci când a vrut să-și ridice o chilie. Atunci a fost găsit capul pentru prima dată. Înainte de moarte, Inochentie, l-a îngropat la loc în pământ.

A fost găsit a doua oară de doi preacuvioși, Sfântul Ioan apărându-i în vis unuia dintre ei și indicându-i locul. Cei doi l-au încredințat, la rândul lor unui olar care, mai apoi, simțind că i se apropie sfârșitul, i l-a dat surorii sale spre păstrare. Generații la rând au păstrat cu sfințenie Moaștele, care au ajuns în cele din urmă și în mâinile unui preot păgân, Eustațiu. Pentru că lua asupra lui minunile săvârșite de Sfintele Moaște credincioșii l-au alungat de pe acele meleaguri. Înainte de a pleca, Eustațiu a îngropat capul în peștera ce-i ținuse de adăpost. A treia descoperire s-a întâmplat pe vremea lui Uraniu, episcop al Emesiei. A fost făcută de arhimandritul Marcel, căruia Sfântul Ioan Botezătorul i-a arătat, în vis, prin diferite vedenii, peștera unde stăteau acoperite cu pământ Moaștele Proorocului. Ele se găsesc astăzi depuse în Catedrala de la Amiens, Franța.

973 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.