Gérard de Nerval, poetul care s-a sinucis într-o noapte…

A fost odată

26 ianuarie 2013

10:15

Scris de: and

Pe 26 ianuarie 1855, Gérard de Nerval, unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai romantismului francez, s-a sinucis, lăsând în urmă un scurt bileţel pentru mătuşa lui: „Să nu mă aştepţi în seara asta, căci noaptea va fi întunecată şi albă”. Avea doar 47 de ani, atunci când a hotărât să-şi pună capăt zilelor, spânzurându-se de gratiile unei ferestere, chinuit de sărăcie şi de depresii.

Gérard de Nerval, pe numele lui adevărat Gérard Labrunie s-a născut la Paris în primăvara lui 1808, iar mama lui a murit pe când el avea doar doi ani şi, cum tatăl lui era pe front, a fost crescut în casa unchiului său. Prieten cu Theophile Gautier şi apoi cu Alexandre Dumas tatăl, al cărui cenaclu l-a frecventat, Gérard de Nerval n-a fost doar un important poetic romantic, ci şi un mare traducător, lui datorându-i-se, traducerea lui „Faust” al lui Goethe, care i-a şi adus, de fapt, recunoaşterea. Întreaga lui operă este marcată de o viziune întunecată asupra vieţii materiale, căreia îi contrapune lumea spirituală: „Viaţa asta e o cocioabă amărâtă, un loc cu reputaţie proastă. Mi-e ruşine că Dumnezeu trebuie să mă vadă aici.”

1363 vizualizari


Un comentariu

  1. nadia nitov spune:

    omul avea dreptate. mare dreptate! „Viaţa asta e o cocioabă amărâtă, un loc cu reputaţie proastă. Mi-e ruşine că Dumnezeu trebuie să mă vadă aici.”

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.