Giuseppe Verdi, un romantic agnostic

A fost odată

27 ianuarie 2013

1:00

Scris de: and

Pentru Italia, prima lună din secolul XX aducea o veste nefericită: moartea unui artist fără egal. Așadar, destinul a dorit ca el să se stingă exact în ziua în care, cu secole în urmă, venise pe lume Wolfgang Amadeus Mozart.

La 27 ianuarie 1901, italienii și lumea întreagă erau profund îndurerați să afle că la Milano a încetat din viață compozitorul Giuseppe Verdi. Câteva zile mai târziu, istoria Italiei va consemna înmormântarea lui, la care au participat cei mai mulți oficiali. Dirijorul Arturo Toscanini conducea cele câte orchestre și coruri venite să-l omagieze pe muzician la funeraliile publice.

Despre Giuseppe Verdi, romanticul pentru care opera a fost totul, contemporanii povestesc că era ateu sau, susțin alții, agnostic. Cuvintele celei de-a soții a compozitorului aveau să rămână celebre: Giuseppe era un om cu puțină credință.

În urma lui, muzica lumii rămâne cu o moștenire uriașă. Traviata, Aida, Rigoletto, Nabucco, Don Carlos sunt doar câteva dintre lucrăriile lui care se pun în scenă fără încetare în teatrele lirice de pretutindeni. Muzica lui fascinează melomanii și muzicienii, aprinde imaginația cineaștilor, provoacă interpreți, naște mereu muzică.

Etichete: , , ,
917 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.