Grădina Botanică, prima zăpadă din 2013

26 ianuarie 2013

14:21

Scris de: and

LOCURI IN INIMA

În weekend trebuie să faci ceva pentru tine. În weekend trebuie să te dezlipești de computer. În weekend trebuie să-ți aduci aminte că ești om. În weekend trebuie să citești, să mergi la teatru sau la film, să asculți muzică, să te plimbi. În realitate sau în imaginație. Fiecare dintre noi este ce citește, ce vede, ce ascultă.

Epoca.ro vrea să-ți trezească pofta de viață cu filme, spectacole, cărți și călătorii. Fii liber și alege pentru tine!

Fără suflare parcă sunt instataneele ce ți se arată când ajungi, singur, în Grădina Botanică “Dimitrie Brândză” a Universității din București, aflată în cartierul Cotroceni. E o zi hibernală, în care fiecare se ascunde în casă (a lui sau a altuia) și se gândește la cât de poetică e iarna. Văzută prin fereastră, desigur. Dar nu se încumetă la o plimbare. Și totuși, el pierde, căci efortul i-ar fi răsplătit. Una e să admiri un decor și alta, să pătrunzi în el.

În Grădina Botanică descoperi, dacă îți faci curaj să ieși câteva ore, o față sclipitoare a anotimpului care s-a așezat ca odinioară, a iernii ce pare să fie ca în memorialistica românilor. Numai trăsurile lipsesc, totul fiind încremenit într-o imagine neverosimilă, în buricul unui oraș de vacarm. Așa ar putea arăta grădina palatului de cleștar din povești, cu copaci de încremeniți într-o pojghiță transparentă sau într-un strat alb și pufos care le încarcă crengile. Imaginației însă nu-i este greu să adauge trăsuri, pelerine sau spiriduși și astfel poți deveni tu însuți un personaj adevărat ce intră într-o scenă mare, albă, cu o mulțime de locuri necunoscute. Cel mai simplu ar fi să te crezi în secolul al XIX-lea, vremea iernilor grele, nesfârșite, sau într-un roman. Scena pufoasă de la Grădina Botanică e zgârcită cu partenerii pe care ți-i oferă: câțiva câini familiarizați cu multele alei și tufișuri, câțiva prichindei cu bunicii sau părinții aferenți, vreun cuplu de îndragostiți sau vreun artist ieşit la vânătoare de instantanee cu aparatul de fotografiat. Daca frigul nu te sperie atât de tare, încât să renunți la idee, povestea de iarnă ar putea chiar să schimbe nefericita imagine pe care o ai și tu, ca mai toată lumea, despre București. La o astfel de plimbare în Grădina Botanică, te simți și în Bucuresti, și în altă parte.

Povestea Grădinii pe scurt

A început datorită renumitului doctor Carol Davila  la jumătatea secolului al XIX-lea și s-a legat inițial de Facultatea de Medicină. Primul care a amenajat acest spațiu a fost botanistul Ulrich Hoffmann, de asemenea primul director al parcului. Câțiva ani mai târziu, botanistul Dimitri Grecescu a intensificat schimburile cu alte grădini botanice din Europa.

O întrerupere a intervenit în 1870, când extinderea grădinii s-a oprit, prin hotărârea de a transforma acest spațiu în parc al familiei regale. Ca atare, grădinii botanice i s-a oferit un alt loc, în jurul Palatului Suțu, vizavi de Universitate. În momentul acela și-a făcut intrarea profesorul Dimitrie Brândză, al cărui nume grădina îl poartă din 1994, căci el s-a luptat să readucă această suprafață pe traiectoria anterior stabilită, cu ajutorul arhitectului peisagist belgian Fuchs. În 1884 a început dezvoltarea: construirea primelor sere (modelul fiind acelea din Grădina Botanică de la Liège), plantații de arbori și arbuști, deschiderea Institutului Botanic și a Muzeului Botanic.

În perioada 1932-1954, când s-a aflat sub administrația Primariei și a trecut printr-un bombardament, grădina n-a făcut mari progrese. Dimpotrivă. Și-a revenit numai dupa acest interval, intrând din nou sub administrarea Universității, care  a reușit să îmbogățească substanțial locul.

Creată ca instrument didactic pentru cei care studiază științele naturii, grădina de acum are 17 hectare și cuprinde plante ornamentale, plante utile, rarități din România și din zona mediteraneeană, un rozariu, un dendrariu, o grădină italiană, o cascadă, un “sistem al plantelor”. Acum, unele sunt sub zăpadă, altele în sere care se pot vizita.

Cât despre muzeu, el este chiar la intarea în grădină, nu e foarte bogat, dar are câteva mii de specii de plante și exponate ca instrumente de cercetare, piese de artizanat etc.


1043 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.