Greta Garbo, femeia fatală

A fost odată

15 aprilie 2013

9:41

Scris de:

Greta GarboÎn 1990, pe 15 aprilie, se stingea la New York, departe de țara natală, unde dintre femeile inaccesibile care înflăcăraseră imaginația cineaștilor zeci de ani. Pe de o parte, grație unei frumuseți ireale și unui talent niciodată valorificat la maxim și, pe de altă parte, datorită aurei de mister în care și-a învăluit mate parte din existență.

Greta Garbo este, în posteritate, ilustrarea necontestată a divei: fermecătoare, emanând erotism, dar rămânând departe, inabordabilă, imortalizată în gesturi, priviri și mișcări pe peliculă. În plus, destinul i-a înzestrat personalitatea cu destule gesturi excentrice. Actrița a murit la 85 de ani, numai că se retrăsese din lumea filmului încă de la 36 de ani, după câteva creații impresionante.

Descoperită într-un magazin din Suedia, unde era funcționară și mai făcea uneori pe modelul pentru câte o reclamă, misterioasa și sfioasa nordică Greta Lovisa Gustaffson și-a început cariera în 1925, la Stockholm, remarcată fiind de un regizor. Și în câțiva ani a jucat în 25 de filme, mai mult sau mai puțin celebre, fascinând prin erotismul emanat și prin alte calități. Un critic de film a caracterizat-o eliptic după cum urmează: Ce vede un bărbat la alte femei când e beat vede la Garbo când e treaz.

Sfioasă și stângace, această revelație a cinematografiei nu participa niciodată la premierele filmelor sale, nu dădea nimănui numărul de telefon, avea puțini apropiați și legături amoroase obscure, necunoscute, și nu s-a căsătorit niciodată. Un biograf de-ai săi a pus acest fapt pe seama unei predispoziții lesbiene niciodată reprimate.

În ultimii zeci de ani, s-a lăsat în seama pasiunii pentru flori și grădinărit, trăind într-un apartament de lux din New York, vânată de paparazzi. S-a stins așa cum și-a dorit, în urma ei rămânând multe întrebără fără răspuns ce întrețin legenda și câteva filme de neuitat: Anna Karenina, Ninotchka, Contesa Walewska, Regina Christina, Mata Hari, Grand Hotel, Anna Christie, Femeia divină, Delir și altele.

Etichete:
1171 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.