Grigore Vieru, un poet militant

A fost odată

18 ianuarie 2013

1:00

Scris de:

Grigore VieruPe 18 ianuarie 2009, la două zile după ce a suferit un grav accident de mașină, a încetat din viață cunoscutul poet basarabean Grigore Vieru.

Născut în fostul județ Hotin în 1935 într-o familie de plugari, Grigore Vieru avea să devină un o voce lirică importantă din România anilor ’60, după ce-și începuse cariera publicistică la Chișinău. Tânărul s-a bucurat de aprecierea criticilor încă de la debut, consacrarea venind însă odată cu publicarea volumului de versuri Numele de tău, după care au urmat altele, câștigătoare a numeroase premii.

La sfârșitul anilor ’80, Grigore Vieru s-a implicat în Mișcarea de Eliberare Națională din Basarabia, numărându-se printre inițiatorii Frontului Popular și printre conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989.

1000 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.