Grigorie Teologul

Sfântul zilei

25 ianuarie 2013

1:01

Scris de:

Grigorie TeologulGrigorie cel care L-a cuvântat pe Dumnezeu a trăit în Capadochia Secunda, pe vremea împăraților Valens și Teodosie cel Mare.

După venirea lui pe lume, părinții săi au primit Sfântul Botez și, de unde înainte se închinau la idoli, astfel L-au aflat pe Dumnezeu cel adevărat, tatăl lui devenind chiar arhiereu în cetatea Nazianz. Grigorie a primit învățătură la Cezareea și Atena de la cei mai de seamă cărturari. Însă nu a mers pe drumul filosofiei, ci l-a ales pe cel al credinței.

Câțiva ani Grigorie și-a dus zilele în pustie, în rugăciune și meditație, după care a ajuns preot la Nazians și a propovăduit în Biserica Sf. Anastasia de la Constantinopol la vremea când ereticii arieni se aflau acolo. În 381 era deja patriarh în același oraș. Dar chiar când era în culmea gloriei a părăsit scaunul patriarhal și s-a dus într-un sat din Capadochia. Acolo a trecut la cele veșnice. Au rămas celebre cinci cuvântări teologice despre taina Sfintei Treimi.

819 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.