Guvernul brazilian îi dă bani fiecărui angajat pentru bilete la teatru și cărți

În lume

28 ianuarie 2013

13:16

Scris de:

BraziliaGuvernul din Brazilia a anunțat săptămâna trecută hotârărea de a aloca o sumă de bani fiecărui angajat pentru a facilita accesul la educație, a anunțat presa internațională.

Marta Suplicy, ministrul brazilian al Culturii, a declarat că această măsură este necesară pentru că în orice țară dezvoltată cultura joacă un rol foarte important, iar în Brazilia se simte de mult nevoia da a încuraja angajații să se implice în activități artistice. Suma care va ajunge la fiecare angajat va fi echivalentul a aproximativ 25 de dolari pe lună, va proveni în cea mai mare parte din fonduri de la angajatori și va fi destinată achiziționării de bilete la teatru și la cinema, DVD-uri, cărți și albume.

În contextul crizei economice generalizate, interesul din ce în ce mai mic față de de actualitatea culturală trebuie stimulat, s-au gândit autoritățile. Inițiativa brazilienilor vine, fără îndoială, după ani de nelijare a educației. Trist că s-a ajuns la astfel de idei, îmbucurător că s-a luat o asemenea măsură. De plâns și de râs. În secolul XXI, o țară hotărăște să le dea bani cetățenilor să se ducă la film și să-și cumpere ceva de citit. Nu să mănânce, nu să-și ia haine, nu să se ducă în concediu… Țara are nevoie ca angajatul să redevină om. Brazilia e locuită de angajați, nu de oameni, de roboți, nu de trestii cugetătoare. De mașini, nu de creiere.

România, spațiu aflat pe cu totul alte coordonate geografice, se zbate și ea cu angajații și șomerii ei, printre care au mai rămas însă oameni, oameni însemnând spectatori de teatru și film și cititori de cărți. Guvernul român n-a dat niciodată bani de bilete la cinema și de cărți, deși poate că n-ar fi deloc o idee rea, într-o democrație săracă, în care un profesor câștigă sub 300 de euro pe lună, iar idealurile copiilor și ale adolescenților sunt mersul la mall, iphone-ul, hainele de firmă și distracția costisitoare din cluburi. În România urbană, există suficienți oameni care merg la teatru și la film sau mai cumpără câte o carte (deși o poate împrumuta sau de multe ori o descarcă de pe internet). În România rurală, însă, situația e dramatică. Acolo domnește televizorul cu informația, cu educația și cu distracția pe care le oferă el. În ultimii ani, în sate s-au înmulțit calculatoarele. Și ce dacă? S-au împuținat cărțile, iar de mers la teatru sau la film nici nu se pune problema. Dacă fiecare angajat de la o fabrică sau o fermă ar primi 25 de dolari pe lună pentru activități artistice, oare câți dintre ei și-ar cumpăra o carte sau un bilet la film într-un oraș apropiat?

1369 vizualizari


Un comentariu

  1. Minu spune:

    Casele de Cultura a Sindicatelor din majoritatea oraselor sunt distruse !Intrati va rog la mine si ve-ti vedea un exemplu clar al culturii in degradare !

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.