Händel, o viață pentru baroc

A fost odată

14 aprilie 2013

1:00

Scris de:

Mendelssohn BartholdyLa 14 aprilie 1759 se stingea din viață la Londra un muzician al cărui nume avea să devină sinonim cu muzica barocă, asemenea altui compozitor celebru cu care a fost contemporan, Johann Sebastian Bach.

Moartea lui Händel a survenit după ce muzicianul și-a petrecut mare parte din viață în Anglia. Născut în orașul Halle din Saxonia, unde a și luat primele lecții de muzică, artistul și-a început cariera tot în orașul natal, ca organist, după care a devenit și violonist, și maestro al cembalo în Orchestra din Hamburg.  Chiar acolo, încă de tânăr, s-a făcut remarcat prin Almira, prima sa operă, datând din anul 1707. Este anul în care va pleca la Florența și la Roma pentru a studia cu Scarlatti și Corelli. Inițiat în tainele muzicii italiene, va compune opere, oratorii și multe cantate religioase.  Tot în Italia, la Veneția, va avea loc și premiera operei sale Agrippina, cu care se face încă o dată remarcat.

Peste câțiva ani, Händel se va întoarce în țara natală ca muzician la curtea prințului de Hanovra, dar va pleca repede la Londra, unde va rămâne definitiv, devenind compozitor și muzician al Curții regale. Succesul în Europa i-l vor aduce, printre alte creații,  operele Radamisto și Tamerlano.

Culme a muzicii baroce, creația sa va cuceri melomanii și peste veacuri, care se vor bucura de compoziții precum oratoriile sale celebre (Aleluia, Samsob, Iuda Macabeul, Solomon, Mesia etc.),  Creată special pentru urcarea pe tron a regelui George I, Muzica apelor este altă compoziție bine-cunoscută și des interpretată.  Dimensiunea dramatică a recitativelor și a componentelor corale, prezența patosului și folosirea interludiului orchestral și a modulației armonice sunt câteva dintre caracteristicile care au asigurat perenitatea muzicii sale, la care s-au raportat Haydn, Beethoven sau Mendelssohn Bartholdy.

 

1253 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.