Harry Houdini, magicianul care a încercat să învingă moartea

A fost odată

24 martie 2013

9:43

Scris de:

Harry_HoudiniLa 24 martie 1874, avea să se nască Harry Houdini, iluzionistul care a uimit o lume întreagă cu numerele sale de magie, demonstrând că nimic nu e imposibil și că moartea nu e decât “femeiușcă” ce poate fi înșelată. Pe numele adevărat Erik Weisz, Houdini a văzut lumina zilei la Budapesta, Ungaria, în familia rabinului Mayer Samuel Weisz și a Ceciliei Weisz, fiind unul din cei șapte copii pe care aceștia i-au avut. La vârsta de 4 ani părăsește Ungaria și se stabilește în SUA împreună cu părinții și patru dintre frații săi, (ceilalți doi se vor naște mai târziu, pe pământ american).

Odată ajunsă aici, familia își va schimba numele din germanul Weisz în Weiss, micuțul Erik, primind odată cu cetățenia americană, prenumele de Erich. Familia va locui pentru început în Appleton, Wisconsin, unde tatăl său va fi rabin al unei comunități de unguri din orașul respectiv. Din pricina inadaptării, cei șapte se vor muta în Milwaukee, ajungând în cele din urmă la New York unde Harry , în vârstă de 9 ani va avea o serie de slujbe și va apărea în public pentru prima dată ca artist trapezist autointitulându-se “Erich, prințul aerului”. La vârsta adolescenței, fascinat de biografia celebrului iluzionist francez Jean Eugene Robert-Houdin (1805 – 1871) și atras de trucurile și numerele de magie ale acestuia se hotărăște să intre în lumea spectacolului,  luându-și numele de scenă Houdini.

Al doilea nume și-l va alege în memoria unui alt magician de faimă (Harry Kellar), pentru care a avut o admirație deosebită.  La început se va face cunoscut prin trucurile sale cu cărți de joc prezentate de el și fratele său Theodore (Dash), care îi era asistent, prin bâlciuri și în fața muzeelor, dar în curând, spirit neliniștit și inventiv va concepe o serie de numere de magie dintre cele mai neobișnuite, pe care le va prezenta, în fața unui public din ce în ce mai numeros, în sălile de spectacol sau în aer liber. Un astfel de număr de iluzionism, realizat în 1895, a fost acela prin care a reușit să se elibereze de cătușele și din celula în care fusese închis, scenariu pus la cale cu polițiștii. Un alt număr faimos, ce a rămas în istorie, este cel în urma căruia a făcut să dispară un elefant și dresorul său. Cu o condiție fizică excelentă, controlâdu-și mintea și trupul, a conceput numere prin care se elibera din strânsoarea lanțurilor în timp ce se afla sub apă (deținea o tehnică specială prin care își controla respirația). În timpul unui spectacol realizat cu fratele său Theodore (Dash) o cunoaște pe viitoarea lui soție, Wilhelmina Beatrice Rahner (Bess) care-i va deveni și asistentă de scenă. În 1900 întreprinde un lung turneu prin Europa.

Faima dobândită îi va aduce bani (cel mai bine plătit showman de pe bătrânul continent) și o serie de contracte în Olanda Rusia și Germania. Din 1906, cu “Houdini defeats Hackenschmidt” (Hackenschmidt a fost un luptător în ring, celebru la vremea aceea), se lansează și în cinematografie. Va mai apărea în pelicule ca “Marvellous exploits of the famous Houdini în Paris” și “20.000 leagues under the sea”. Celebrul iluzionist a fost pasionat și de aviație (a pilotat propriul său avion cumpărat contra unei sume de 5000$). Datorită experienței căpătate ca magician, Houdini s-a aflat, de-a lungul carierei sale, într-o permanentă și deschisă luptă cu impostorii din lumea magiei și ai ședințelor de spiritism. A fost bun prieten cu Sir Arthur Conan Doyle, părintele lui Sherlock Holmes, care credea în spiritism, dar pentru că iluzionistul a încercat să-l convingă că totul se bazează pe iluzie și neatenția privitorului, prietenia dintre cei doi se va destrăma.

Houdini a murit în  ziua de Haloween (31 octombrie), a anului 1926, la vârsta de 52 de ani, ca urmare a unei apendicite acute declanșate în timpul unui spectacol, cu opt zile înainte, când un student pentru a-i testa duritatea mușchilor l-a lovit puternic în abdomen. A fost înmormântat, în prezența a peste 2000 de persoane, în cimitirul Machpelah din Brooklyn, cimitir ales de el însuși. Înainte de a muri a promis că va trimite un mesaj “de dincolo” soției sale, mesaj care nu a sosit, însă, niciodată. Potrivit unei biografii apărute în 2006, “The secret life of Houdini: The making of America’s first superhero”, marele magician s-ar părea că ar fi fost spion al serviciilor secrete britanice. Poate nu a știut multe din secretele de stat, dar un lucru e sigur, că nici un secret cunoscut de el nu a fost îndeajuns de mare pentru a nu putea fi descifrat de Harry Houdini.

1065 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.