Herbert von Karajan, aristocratul din Salzburg

A fost odată

5 aprilie 2013

11:11

Scris de:

karajanLa 5 aprilie 1908, se năştea la Salzburg, Austria,  Herbert von Karajan (Herbert Ritter von Karajan), cel care avea să devină unul din cei mai faimoşi dirijori ai lumii. Familia sa a fost una înstărită, provenind din înalta aristocraţie a Salzburgului. Străbunicul artistului, Georg Johannes Karajanis, un aromân născut  în Kozani, capitala Macedoniei de Vest în zilele noastre şi stabilit mai apoi la Chemnitz, Saxonia, fusese înnobilat, împreună cu fratele său, de Friedrich August I, ca semn de recunoaştere pentru aportul pe care cei doi şi-l aduseseră la dezvoltarea industriei de îmbrăcăminte din Saxonia. Astfel familia Karajan a dobândit particula nobiliară “von”, pe care însă o va pierde în 1919 când în Austria se va desfiinţa oficial aristocraţia. Mai târziu, când Karajan a devenit celebru, el a cerut statului austriac să-i redea particula nobiliară, refuzând altfel să mai susţină concerte în Austria, lucru ce a fost acceptat de către autorităţi. Viitorul dirijor a luat contact cu muzica încă de la vârsta de 4 ani când a început să ia lecţii de pian. Va studia la Conservatorul Mozarteum din Salzburg şi la Academia de Muzică din Viena, unde va pătrunde în tainele artei dirijorale.

Debutul îl va face în 1929 când va dirija opera Salomea la Festpielhaus din oraşul natal. Devine cel mai tânăr dirijor al Germaniei odată cu numirea sa la pupitrul dirijoral al orchestrei din Aachen, în 1935. Cu doi ani mai înainte, Karajan devenise membru al Partidului Nazist, fapt care l-a ajutat să se lanseze şi să devină cunoscut. În ciuda aderării sale, artistul se va căsători în 1942 (este cea de-a două căsătorie a sa care va dura până în 1958), cu o tânără de origine evreiască pe nume Anita Güterman, ceea ce susţine ipoteza că afilierea s-a făcut doar pentru ascensiunea artistică. În orice caz, din motive ideologice sau datorită măiestriei sale, Karajan la numai 29 de ani este numit dirijor al prestigioasei opere de stat din Viena, pentru ca, la doi ani după aceea, Hitler să-i acorde titlul de “dirijor naţional”, creat special pentru el. Tot Hitler va fi cel care îi va interzice artistului austriac să mai participe la Festivalul de la Bayeruth, în urma incidentului petrecut cu ocazia susţinerii unui concert când Karajan va dirija, fără partitură Maeştrii cântăreţi din Nürenberg, ceea ce va duce la ratarea artistică a spectacolului. Din cauza apartenenţei la Partidul Nazist dirijorul se va confrunta de-a lungul carierei cu momente neplăcute ca de pildă refuzul unor importanţi muzicieni precum violoniştii Isaac Stern şi Iţhac Perlman de a colabora cu el.

Dincolo de aceste amănunte biografice, măestria artistului Karajan este una incontestabilă care a dat greutate oricărui concert sau orchestre ce s-a bucurat de ea. Va fi dirijor al Orchestrei Filarmonice din Londra şi al celei din Berlin, pe care o va conduce timp de aproape 35 de ani (între 1945 şi 1952 ea va fi condusă de Sergiu Celibidache), va realiza sute de înregistrări (faimoase sunt cele făcute cu Filarmonica din Berlin), va colabora cu celebre teatre precum La Scala din Milano şi cu solişti celebri ca Anne-Sophie Mutter, Elisabeth Schwarzkopf, Luciano Pavarotti şi Nigel Kennedy. Discurile concertelor sale se vor vinde în sute de milioane de exemplare pe întreg mapamondul. Fragmente din unele lucrări dirijate de el vor deveni imnuri ale unor instituţii europene precum Consiliul Europei (fragment din Oda Bucuriei de Beethoven). Dintre artiştii români care au colaborat cu dirijorul austriac îi amintim pe Dinu Lipatti, Clara Haskil, Ludovic Spiess şi Ileana Cotrubaş. Herbert von Karajan moare  în ziua de 16 iulie 1989, la vârsta de 81 de ani,  în urma unui atac de cord survenit în locuinţa sa din Salzburg, oraşul în care a venit pe lume.

1137 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.