Hoții golesc bibliotecile istorice din Italia

Exclusiv

31 ianuarie 2013

11:07

Scris de: and

Directorul Muzeului Vatican a făcut o declarație publică acum câteva zile, avertizând că moștenirea culturală a Italiei dispare. El este doar unul dintr-un șir lung de oficiali italieni care au formulat un asemenea avertisment. Intervenția sa a fost o reacție la anunțul făcut de Procuratura din Napoli, care a dat publicității faptul că a arestat încă doi suspecți care ar fi organizat un jaf în Biblioteca Girolamini din oraș, datând din secolul al XVI-lea, potrivit ziarului „The Guardian“.

Antonio Paolucci și-a mărturisit public tristețea, dar nu și suprinderea că celebra bibliotecă din Napoli rămâne, pe zi ce trece, fără mii de cărți și manuscrise de o valoare inestimabilă, situație dezvăluită anul trecut. Jaful, a comentat oficialul de la Vatican, nu este deloc surprinzător într-o țară în care moștenirea culturală este amenințată din diverse motive, unul dintre ele fiind nepăsarea.

Istoricul de artă Tomaso Montanari a mers anul trecut la Biblioteca Girolamini din Napoli, unde a descoperit lipsa a numeroase lucrări de mare valoare, precum și manuscrise valoroase aruncate la întâmplare prin sălile de lectură din clădire, printre sticle de băutură și alte obiecte fără legătură cu spațiul în care se aflau.

Tot atunci, procurorii au început să analizeze declarații privitoare la cărți care lipsesc, iar Massimo Marino de Caro, pe-atunci directorul instituției, a fost arestat, acuzat de jaf organizat și contrabandă, pe ideea că el ar fi furnizat neprețuitele lucrări unor cumpărători din Italia și din străinătate, prin intermediul unei rețele infracționale. Oficialul a recunoscut că a vândut o parte dintre volumele lipsă, dar a adăugat că a hotărât astfel ca să obțină fonduri pentru întreținerea bibliotecii.

Potrivit estimărilor neoficiale, celebra instituție, întemeiată în anul 1568 și de atunci deschisă publicului, a rămas fără aproximativ 4000 de volume, printre care manuscrise ale lui Galileo Galilei, ediții princeps ale unor lucrări de Voltaire sau Diderot sau o ediție din 1518 a tratatului Utopia al lui Thomas More. Procutorul Giovanni Colangelo din Napoli a declarat marți că este vorba despre o acțiune organizată și că șansele de a recupera lucrările furate sunt puține. Gianni Melillo, un alt procuror, a subliniat că pierderile sunt irecuperabile și că biblioteca nu va mai fi niciodată la fel.

Cazul a ajuns iar pe tapet zilele acestea pentru că autoritățile au anunțat marți că au arestat un legător de carte din Bologna suspectat că ar fi șters marca Girolamini de pe un număr de volume, precum și o persoană bănuită de a fi veriga de legătură dintre cărți și clienții lor.

La sfârșitul anului trecut s-au emis alte patru mandate de arestare, unul dintre ele vizând deschiderea urmăririi penale împotriva lui Marcello Dell’Utri, politician din partidul condus de fostul premier Silvio Berlusconi.

Potrivit cotidianului italian „La Stampa“, fostul ministru italian al Culturii a susținut că imensa moștenire a culturii italiene se destramă, căci mii de muzee și de biblioteci vor fi în curând praf și pulbere. Oficialul a avertizat cu privire la efectele generate de lipsa măsurilor de securitate, mai ales în cazul muzeelor și al altor instituții de cultură de mici dimensiuni. „Fiecare tablou furat și fiecare bibliotecă jefuită reprezintă, pentru civilizație, o rană ce nu poate fi vindecată“, o nenorocire pentru Italia și pentru omenire în general.

Cazul bibliotecii din Napoli a ajuns încă de vara trecută și în presa franceză. O anchetă publicată în „Le Nouvel Observator“ stă la baza editorialului „Frumoasa din biblioteca adormită“, scris de Nicolae Manolescu pentru „Adevărul“:

http://adevarul.ro/cultura/carti/frumoasa-biblioteca-adormita-1_50aef3657c42d5a663a1dd86/index.html#

 

1144 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.