Iacov Sihastrul

Sfântul zilei

28 ianuarie 2013

9:22

Scris de:

Iacov SihastrulLa 28 ianuarie, calendarul creștin orthodox îi pomenește pe Sfântul Erem Sirul, pe cuviosul părinte Paladie și pe Iacov Sihastrul, despre care se vorbește arareori.

Sinxarul povestește despre cel din urmă că s-a nevoit cincisprezece ani într-o peșteră din mica cetate Porfirion. Încercat de ispite și batjocorit de oameni, a adus la dreapta credință o desfrânată ce i-a pus la încercare tăria virtuții. Însă mai departe povestea nu este atât de previzibilă. Iacov a fost învins de forțele întunericului pentru că a cedat poftei trupești și apoi a ucis. Deznădăjduit, a fugit în lume să-și caute mântuirea.

I-a ieșit în cale un călugăr, spune Sinaxarul, care l-a povățuit să se ascundă într-un mormânt, să se căiască pentru păcatele sale și să se roage. Și apoi a venit seceta în ținutul acela, Dumnezeu vestindu-l pe episcop că va salva oamenii numai dacă se va ruga Iacov din mormânt spre alungarea secetei. Iacov s-a rugat și Dumnezeu a dat ploaie, arătându-i pustnicului semn de bunătate. Iar Iacov s-a nevoit și mai sârguincios, trecând apoi la cele veșnice și săvârșind minuni după adormire.

1086 vizualizari


Un comentariu

  1. Eugen spune:

    Felicitari, cred ca e singura publicatie din Romania care acorda spatiu sinaxarului. De regula asa ceva vad numai in publicatiile crestine, dedicate ortodoxiei, dar altfel nu am vazut. Inca odata felicitari pentru initiativa.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.