Instalarea la Casa Albă a primului președinte de culoare al SUA

A fost odată

20 ianuarie 2013

9:58

Scris de: and

20 ianuarie 2009 este o dată crucială în istoria Americii și în istoria lumii. La Casa Albă a avut loc ceremonia oficială de învestitură pentru Barack Obama, primul președinte de culoare pe care l-a avut America vreodată.

În primele zile ale mandatului său, acesta a făcut două propuneri semnificative: închiderea înfricoșătoarei închisori Guantanamo Bay și retragerea treptată a trupelor SUA din Irak, prima dintre măsuri fiind respinsă de Congres, care a refuzat să acorde fondurile necesare. Tot atunci, noul președinte a hotărât să pună în discuție posibilitatea de a se renunța, în funcție de situație, la caracterul secret al dosarelor prezidențiale din SUA.

Învestirea sa în funcție, rezultată în urma alegerilor câștigate în 2008, după o campanie electorală intensă, care a avut mare succes în rândul americanilor, a adus o schimbare de optică și a dezvăluit eficiența discursului pragmatic. Fostul senator democrat Barack Obama s-a concentrat pe apărarea drepturilor fundamentale ale omului prin măsuri concrete și programe ample, s-a implicat activ în revigorarea obositei economii americane, a încurajat constant căutarea de soluții la probleme grave de ecologie și mediu înconjurător.

Pe 6 noiembrie 2012, Barack Obama a câștigat încă un mandat la Casa Albă, învingându-l în alegeri pe republicanul Mitt Romney, la aproape trei ani după ce i se decernase Premiul Nobel pentru Pace, o decizie mult contestată în lumea întreagă.

 

805 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.