Ipocrizie + prostie = televiziune

Social

18 februarie 2013

11:23

Scris de: and

E duminică seara, ora 21.03. După o zi de scris, fac o pauză și deschid televiziorul, deși știu prea bine că e o greșeală. Nimeresc pe Antena3, postul acela cu nesfârșite discuții dezlânate despre aceleași lucru, parcă post de alienați pentru alienați, cărora trebuie să le repeți la infinit aceleași lucruri, că poate-poate le intră ceva în cap. În fine, ce văd eu în fața ochilor la ora 21.03? Mihai Gâdea se arată sobru ca de obicei, grav, îi lipsește doar un indicator cu care să arate pe monitorul din spate, pe care curg câteva imagini de la Gala Bienalei. Și ce aflu? Ei, țineți-vă bine. Aflu, la momentul la care a aflat Antena 3 – că de știu, știam de o zi întreagă, ca toată România – că o echipă coordonată de regizorul Călin Peter Netzer (nume pronunțat încet, probabil ca să nu se poticneacă, fiindcă îl rostește în premieră, e un nume care nu face parte din vocabularul lui onor realizator de talkshowuri), din care face parte Luminița Gheorghiu (alt nume n-a mai știu, că n-a avut timp să repete înainte) a câștigat Ursul de Aur la Berlin pentru filmul „Poziția copilului“. După care urmează un comentariu în urma căruia televizorul meu a rămas ca prin minune întreg. Pe gura comentatorului ies următoarele cuvinte: „Există acești oameni minunați, despre care noi nu știm nimic. Mi-ar face mare plăcere să-i cunosc“ (citat din memorie).

Totuși, nu închid aparatul, deși deja nu mai pot fi atentă, pentru că am văzut negru în fața ochilor. Mai stau, totuși, câteva minute. Mai mult decât suficient. Urmează un La mulți ani! aruncat „minunatului antrenor și om Octavian Belu“, arătat în imagine, plus aplauzele cerute de Gâdea aplaudacilor. Și abia apoi se ajunge la fondul problemei: „povestea halucinantă a omului îngropat de viu de PDL, în direct la Antena 3“, ne anunță plin de gravitate prezentatorul, introducându-i pe cunoscuții câini de pază a democrației Bogdan Chireac și Mugur Ciuvică. Și apoi tema emisiunii: „Asemănări incredibile între sfârșitul regimului Ceaușescu și cel al lui Băsescu“. No comment.

Să ne întoarcem de unde am plecat, adică la ce mi-a stârnit furia. Un regizor român câștigă pentru prima dată în istorie Premiul Ursul de Aur. Și, pătruns de reverență, omul de televiziune Mihai Gâdea anunță plin de admirație că „noi nu acordăm importanță culturii“. Care „noi“, domnule Gâdea? Dacă nu înseamnă „noi, cei de la Antena 3“ și înseamnă cumva „noi, românii“, este o obrăznicie de netolerat și o dovadă de prostie crasă. „Oameni despre care noi nu știm nimic“, zice prezentatorul. Greșit, domnule Gâdea. Voi, cei de la Antena 3, nu știți nimic. Aceasta este propoziția corectă. Dar ignoranța nu este cel mai rău lucru din lume. Mult mai rea e ipocrizia, de exemplu. Aseară, când erați muți de admirație – pasămite – față de victoria lui Netzer, cum se face că emisiunea nu îi era dedicată lui? Cum se face că ea se ocupa, în prime time, cum se spune, de un nonsubiect, și nu de subiectul zilei, care era Ursul de Aur câștigat de filmul lui Nezter? Dacă erați atât de dornic să-i cunoașteți – nu e o crimă faptul în sine că n-ați auzit de ei, mai bine mai târziu decât niciodată -, de ce nu se aflau ei sau câțiva dintre ei în studioul dvs.? Doar n-au refuzat cu toții invitația!

Nu, adevărul este, probabil, că nici n-au primit invitația. Ursul de Aur, acordat pentru prima dată unui român, nu era un subiect de prime time pentru că n-avea legătură cu Traian Băsescu. Dar, sigur, dvs., rămâneți, nu mă îndoiesc, dornic să-i cunoașteți și plin de admirație. Până atunci, Antena3 vă reprezintă și dvs. o reprezentați pe ea.

2133 vizualizari


Un comentariu

  1. Victor Pasere spune:

    Marea majoritate a oamenilor din Romania,sunt produsul celor ca Antena 3.
    Este vina societatii civile pentru comentariile si emisiunile postului respectiv.Cred cu tarie ca este nevoie de atitudine din partea celor care nu suntem indobitociti de asemenea elucubratii din parte unor asa zisi moderatori.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.