Iranul lucrează la o nouă bombă nucleară

În lume

15 ianuarie 2013

12:43

Scris de: and

În mai puţin de zece luni, Iranul ar putea produce o bombă nucleară. În aproximativ patru luni va obţine suficient uraniu, iar din acel moment ar mai avea nevoie de aproximativ opt luni pentru a crea şi dipozitivul, scria The Telegraph, citând AFP, în toamna lui 2012. Potrivit unui raport al Institutului pentru ştiinţa şi securitatea internaţională din America, dat publicităţii ieri, sancţiunile care i-au fost aplicate Iranului n-au reuşit în niciun fel să pună capăt programului său nuclear care îngrijorează lumea întreagă, producând doar o slăbire a economiei acestei ţări. În acelaşi raport, se solicită izolarea republicii islamice de către partenerii comerciali ai SUA.

Statele Unite au adoptat diverse măsuri drastice împotriva Iranului, pentru a protesta faţă de programul său nuclear, dar se pare că cea mai afectată este populaţia, conducerea de la Teheran nerenunţând la planurile sale de înarmare şi afirmând că programul său are scopuri civile.

Raportul notează la final că un arsenal nuclear iranian ar putea provoca Arabia Saudită să îşi dezvolte propriul său program, pornind proliferarea într-o regiune unde Israelul este în prezent singurul stat, deşi nedeclarat, care deţine arme nucleare.

Institutul se declară printre altele „extrem de sceptic” în legătură cu reuşita comunităţii internaţionale de a împiedica Iranul să obţină arme nucleare şi conturează o imagine foarte pesimistă a consecinţelor aduse de obţinerea de către Teheran a bombei nucleare. Sancţiunile de orice fel nu ar face decât să sporească subversiunea Iranului cu „mesianismul său apocaliptic şi exaltarea martiriului”.

Institutul insistă asupra faptului că în curând Iranul va fi în măsură să producă suficient uraniu puternic îmbogăţit sau plutoniu separat pentru a construi una sau mai multe bombe nucleare înainte ca ea să poată fi detectată din afară. „Pentru 25 de kg de uraniu îmbogăţit, cât este nevoie, Teheranul ar putea avea nevoie de două până la maxim patru luni…”

Între timp, Iranul neagă vehement faptul că ar construi o armă atomică, susţinând că programul lor nuclear este doar pentru obţinerea energiei în folosul populaţiei civile.

Adevărul, dacă este cel clamat de Statele Unite, ar putea avea consecinţe asupra întregii lumi şi aşa cuprinsă de febra apocalipsei.

 

 

Etichete: ,
1034 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.