Ivan Efremov, paleontologul pasionat de SF

A fost odată

22 aprilie 2013

9:42

Scris de:

Ivan EfremovÎntr-un an de la începutul secolului, mai exact pe 22 aprilie 1908, venea pe lune în satul Virița din gubernia Sankt Petersburg fiul unor soți divorțați în timpul Revoluției Rusie. Copilul se numea Ivan Efremov și avea să rămână în istorie, Părăsit de mamă împreună cu ceilalți doi frați ai săi și lăsat în grija unei mătuși ce avea să se stingă repede din cauza tifosului, micuțul Ivan învață devreme să supraviețuiască singur. Nu trece mult și se înrolează într-un regiment al Armatei Roșii, ajungând astfel la Perekop. Urmează studiile de la Petrograd (azi, Sankt Petersburg). Merge la școală și, pentru a se întreține, îndeplinește tot felul de slujbe mărunte.

Interesul pentru paleontologie i se datorează profesorului Petr Sușkin. Deși trece examenul de admitere la Universitatea din Leningrad, renunță la scurtă vreme, pentru ca la jumătatea anilor 1930 să participe la mai multe expediții paleontologice în Urali și în Asia Centrală. În 1936, obține licența de la Institutul de Mineralogie din Leningrad, după ce coordonase mai multe proiecte de cercetare la Institutul de Paleontologie. Urmează o licență și apoi un doctorat în biologie, iar interesul pentru procesul de fosilizare îl îndeamnă să aprofundeze studiul.

Despre viața savantului informațiile sunt puține, căci Efremov își petrece cea mai mare parte a timpului în laborator sau în singurătatea camerei personale.  În 1940, apare tafonomia, știință care îi datorează numele și invenție pentru care autorul a primit, în 1958, Premiul Stalin. După ani de expediții, devine un om de știință care se bucură de largă recunoaștere, ba chiar de popularitate în lumea savanților.

Dincolo de cariera sa științifică, posteritatea îl asociază cu literatura SF, domeniu în care a debutat cu o proză scurtă, înainte de a publica primul roman, Ținutul spumei. Printre scrierile sale, multe dintre ele traduse în română de Adrian Rogoz, cea mai renumită este Nebuloasa din Andromeda, publicată în anul 1957, un fel de imn adus unui viitor utopic al omenirii, care seamănă mult cu comunismul: societatea se dezvoltă, inegalitatea dintre oameni dispare și fiecare își urmează calea fără a întâmpina obstacole. Pentru cetățenii Uniunii Societice, această cartea avea să funcționeze ca un fel de îndreptar, numai că, potrivit specialiștilor în literatura science fiction, cartea cuprinde și o interesantă poveste dedicată călătorie în timp. Ivan Efremov va mai scrie o mulțime de volume – Corăbii astrale, Limanul curcubeului, Umbra dinozaurului etc. Se va stinge din viață la 5 octombrie 1972, iar cultura rusă îl va reține ca figură importantă a literaturii de anticipație. Iar numele său va fi preluat peste patru ani de un planetoid descoperit de astronomul rus Nicolai Cernîh.

1613 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.