James Joyce, irlandezul care a schimbat literatura

A fost odată

2 februarie 2013

9:26

Scris de: and

Pe 2 februarie 1882 s-a născut la Dublin James Augustine Aloysius Joyce, un irlandez care va deveni celebru mult mai târziu pentru geniul său literar, pentru puternicul spirit novator ce va arăta că romanul și proza în general înseamnă mult mai mult decât se crede și se situează dincolo de convențiile de gen. Numărându-se printre scriitorii cei mai importanți din secolul XX, James Joyce este cunoscut pentru romanele Ulise, Portretul artistului la tinerețe sau Veghea lui Finnegan.

La 20 ani, pleca la Paris să studieze medicina. În orașul boemilor aspiranți la gloria artei avea să scrie poeme și proză scurtă într-un stil impenetrabil pentru oricine altcineva în afară de el însuși. După aceea avea să cutreie Europa și să-și scrie cărțile majore, cele datorită cărora Vladimir Nabokov va spune că Joyce a creat modernismul.

Având o vedere din ce în ce mai slabă, stă la Zürich în timpul Primului Război Mondial, apoi se mută la Paris, întorcându-se la Zürich la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, unde se stinge în 1941.

Copilul pe care părinții său l-au dorit preot a devenit un revoltat contestatar al Bisericii Romano-Catolice și un scriitor al noului secol. Romanul Ulise a fost tipărit în 1933 în Franța, avea 600 de pagini și descria o zi din viața dublinezului Leopold Bloom. Cărțile lui Joyce fac parte din manualele de literatură universală și și-au păstrat, în ciuda trecerii timpului, forța iconoclastă.

Etichete: ,
1343 vizualizari


Un comentariu

  1. nadia nitov spune:

    bun si intelept lucru faceti cu informatiile astea scurte de cultura generala.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.