Jennifer Lawrence: „˂Jocurile foamei˃ e o poveste foarte importantă pentru generația noastră”

Cultură Special

27 februarie 2013

10:49

Scris de: and

Jennifer Lawrence, actriţa care cucerit publicului cu rolul din „Jocurile Foamei”, a câştigat primul său Oscar pentru interpretarea remarcabilă din pelicula „Silver Lining Playbook”.

Lawrence a devenit a doua cea mai tânără câştigătoare a acestei distincții În „Silver Linings Playbook”, Lawrence joacă rolul unei tinere ce devine dependentă de sex după moartea soţului ei. Rolul a dovedit versatilitatea sa ca actriţă, activitatea ei cinematografică  variind de la drame independente până la filme de acţiune cu buget uriaş precum „X-Men: First Class” și „Jocurile foamei”, în care o interpretează eroina Katniss Everdeen. Conferindu-i personajului o doză potrivită de dramatism, Lawrence a conturat un rol consistent ferindu-se de clișee și bucurându-se de aprecierea criticilor și a publicului larg.

Cum e să fii în centrul atenției după ce faci un film de o asemenea amploare?

Iubesc filmul, deși a fost înfricoșător. Iubesc scenariul și cărțile din trilogia lui Suzanne Collins. Iubesc povestea ei, mi-a plăcut regizorul… Amploarea fenomenului „Jocurile foamei” a fost fără precedent, a fost una dintre acele întâmplări care-ți schimbă viața și după care trebuie să iei o pauză. E vorba despre o poveste impresionantă pe care am vrut s-o spun pe ecran și m-a interesat în primul rând felul în care o spun. Apoi, cred că am acceptat faptul că această aventură îmi va schimba viața radical și îmi pare bine că s-a întâmplat așa, sunt mândră de ce am făcut.

Câtă tensiune psihologică a implicat lucrul la această producție?

E înspăimântător. E vorba despre o poveste incredibilă și un rol asemenea. Katniss este un fel de Ioana d’Arc din viitor, un simbol al speranței, al libertății și al revoltei. E o eroină ce nu vrea să fie eroină, personajul ei are tot ce-i trebuie unui personaj. În momentul în care am acceptat rolul, am știut că viața mea va fi cu totul altfel vreme de un an. Așa ceva te sperie pentru că în viață oamenii nu au parte de multe situații în care trebuie să accepte că existența lor se va schimba total și nu va mai putea redeveni la fel.

Katniss este și un rol care a presupus o pregătire fizică serioasă.

Da, am alergat mult. Katniss nu merge niciodata! Am făcut lupte corp la corp, am escaladat, am tras cu arcul, am făcut… yoga.

A fost ușor?

Mie îmi place sportul, dar nu am o structură atletică, nu sunt coordonată în mișcări. Așa că am fost nedumerită, dar gata să repet iar și iar, cu pasiune.

Spui ca ți-a plăcut cartea de la care a început. Ai simțit că ai o răspundere față de cititori jucând acest rol?

Mi-au plăcut mult toate volumele trilogiei. Am simțit că „Jocurile foamei” e o poveste foarte importantă pentru generația noastră, fiindcă azi trăim într-o lume obsedată de reality show, care a devenit total insensibilă la șoc. Ne folosim de tragediile oamenilor ca să ne distrăm și, cu cât sunt mai tragice, cu atât ratingul e mai mare.

Trăim, de asemenea, într-o lume în care istoria se repetă, cu guverne care ajung să-și controleze oamenii despărțindu-i, înfometându-i și fragilizându-i într-o asemenea măsură, că nu mai sunt în stare să se lupte. Mi se pare important pentru orice tânăr și pentru oricine din lumea noastră să citească aceste cărți, ca să vadă ce se întâmplă atunci când ne pierdem sensibilitatea față de durerile oamenilor, când durerea cuiva se transformă brusc în motiv de distracție. Iată de ce mi-au plăcut și de ce aceste volume mi s-au părut puternice și importante.

Când am primit rolul, nu știam că fiecare are propria opinie despre el, despre cum ar trebui să fie filmul, despre cum ar trebui interpretate personajele etc. Dar am ajuns pe platoul de filmare și am început. Dar dacă iei pur și simplu ce este în carte și filmezi iese un film prost. A trebuit să ne distanțăm și să creăm un film. A trebuit să mă supun regizorului și propriilor mele instincte și să nu mă gândesc „probabil că oamenii vor vrea să vadă asta”.

(Fragment din interviul cu Jennifer Lawrece publicat în martie 2012 în Den of Geeks”)

2772 vizualizari


Un comentariu

  1. soso spune:

    diferite modele de cercei, bratari si medalioane din filmul JOCURILE FOAMEI http://www.okazii.ro/catalog?user_list=sosofashion

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.