Johannes Gutenberg, inventatorul tiparului

A fost odată

3 februarie 2013

3:00

Scris de: and

Acum multe secole, pe 3 februarie 1468, se stingea din viaţă un domn de 70 de ani care nici nu ştia cât îi va datora omenirea. Acest domn, pe numele lui Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg, fiu al unui bogătaş neamţ din Meinz, fusese, fără să-şi dea seama, un erou civilizator al Europei, căci el născocise presa tipografică ce folosea litere mobile, o premieră pe Bătrânul Continent.

Contribuţia fără egal avea să deschidă o eră nouă în istoria oamenilor: invenţia sa a însemnat tipărirea rapidă a materialelor scrise, ducând imediat la dezvoltarea cunoaşterii în fascinanta epocă renascentistă. Numărul textelor tipărite a început să crească şi să tot crească, Biblia lui Gutenberg, prima carte tipărită în masă, câştigând o popularitate fără precedent în istoria cărţii.

După ce a ajuns vestit şi a fost recompensat cu câteva privilegii, dar unele nu atât de mari încât să-i sporească averea considerabil, Gutenberg a murit în 1468, fiind înmormântat în cimitirul unei mănăstiri franciscane din oraşul natal. Şi cimitirul, şi mormântul lui au dispărut cândva în negura istoriei, ca multe dintre lucrările pe care le-a tipărit cu ajutorul genialei sale invenţii. Primul portret al lui Johannes Gutenberg avea să apară abia un secol mai târziu, în 1567, într-o lucrare despre biografiile germanilor celebri, scrisă de Heinrich Pantaleon. Şi este, susţin istoricii, un portret închipuit pornind de la puţinele informaţii păstrate despre inventatorul tiparului.

2762 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.