La Ierusalim se deschide prima expoziție despre regele Irod

În lume

18 ianuarie 2013

11:00

Scris de:

Ierusalimul se pregătește de un eveniment în premieră în istorie: o expoziție dedicată moștenirii arhitecturale datorate monarhului biblic Irod, care a condus orașul și Țara Sfântă în timpul stăpânirii romane de acum două milenii.

Agenția Associated Press a anunțat că evenimentul organizat și găzduit de Muzeul Național al Isrealului va prezenta publicului un număr mare de exponante, principalele atracții fiind mormântul reconstruit și sarcofagul legendarei figuri biblice. Expoziția „Irod cel Mare“ va pune în lumină nu mai puțin de 30 de tone de artefacte, printre care și sute de cioburi reasamblate. Vernisajul va avea loc pe 12 februarie, iar vizitatorii vor putea admira obiectele vreme de nouă luni. Potrivit directorului muzeului, James Snyder, evenimentul reprezintă cel mai amplu și cel mai scump proiect arheologic derulat vreodată de instituția pe care o conduce.

Necunoscutul Irod

„Numele lui Irod e pe buzele tuturor. Dar n-a existat niciodată o expoziție pe această temă“, a explicat oficialul.

Sângerosul rege Irod, spun istoricii, a fost condus și de nemărginită ambiție, și de obsesia pentru grandios. În timpul domniei sale, a ridicat palate impresionante în deșert și a extins complexul celui de-Al Doilea Templu Evreiesc din Ierusalim. Zidul Plângerii a fost la început o componentă a acestui complex. Potrivit istoricilor, ultimul proiect grandios al monarhului tiranic a fost pregătirea pentru sfârșitul vieții.

Curatorii expoziției în pregătire la Ierusalim sunt de părere că Irod ar fi poruncit să i se facă un mormânt excentric, cu o înălțime de 25 de metri. Arheologul israelian Ehud Netzer a făcut cercetări 35 de ani, dar abia în anul 2007 a intrat în atenția publicului, când a anunțat că a descoperit la Herodion, probabil palatul de iarnă al regelui, mormântul despre care scriau istoricii, pe un deal din Deșertul Iudaic, lângă Ierusalim. Un an mai târziu, a luat inițiativa de a organiza o expoziție care să pună în valoare descoperirea vieții sale, precizează Associated Press. Și-a găsit însă sfârșitul înainte să-și vadă dorința îndeplinită, dar angajații muzeului au concretizat proiectul și, după eforturi îndelungate, au descins în locul în care arheologul credea că a localizat mormântul lui Irod, unde au găsit trei sarcofage.

Curatorii expoziției sunt de părere că unul dintre ele îi aparține monarhului biblic. Obiectul este din piatră roșie, nu poartă nicio inscripție și a fost descoperit spart în nenumărate fragmente. Vizitatorii îl vor putea vedea în expoziția care se va deschide pe 12 feburaie.  Joe Zias, un arhitect care n-a participat la săpături, afirmă că sarcofagul este autentic și că mormântul pe care și l-a pregătit Irod în pustie este impresionant. Alături de sarcofag va fi expusă o reconstituire a sălii tronului dintr-unul din palatele lui Irod din Ierihon, precum și o imitație în mărime naturală a sălii de teatru de la Herodion. Acestor exponate neprețuite li se adaugă ulcioare de vin, pe care restauratorii le-au reasamblat meticulos în ani lungi, fresce și alte obiecte.

Descoperile de ieri, sămânță de scandal azi

Cum era de așteptat, manifestarea a stârnit deja reacții de natură politică, informează sursa citată. Palestinienii se opun ideii de a expune artefacte descoperite în West Bank.

Hamdan Taha, ministrul adjunct al Antichităților în Palestina, a susținut că majoritatea exponatelor provin din zona Malului Vestic, iar săpăturile nu au fost coordonate de oficiali palestinieni, adăugând că este vorba despre încă un exemplu de folosire a istoriei și a arheologiei în scopuri ideologice, precizează Associated Press. Iar astfel de operațiuni derulate în West Bank fără acordul palestinienilor reprezintă o încălcare a convenției internaționale ce reglementează statutul antichităților în teritoriile ocupate.

Pe de altă parte, personalul expoziției dă sigurări că vor înapoia exponatele după încheierea evenimentului. James Snyder, directorul Muzeului Național al Israelului, a anunțat că nu a primit nicio plângere oficială de la Autoritatea Palestiniană.

 

959 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.