La mulţi ani, Ray Bradbury!

Cultură În lume

23 august 2007

10:32

Scris de:

Ray BradburyÎn 22 august, Ray Bradbury ar fi împlinit 92 de ani. Deși a părăsit această lume, Bradbury a lăsat în urma lui nu numai o stea pe Hollywood Walk of Fame și o serie de romane SF și fantasy care au făcut istorie, dar mai ales a lăsat o moștenire fanilor săi și o muză etern vie pentru generații întregi de scriitori. De un umor rar și o naivitate copilărească ce nu l-a părăsit niciodată, Bradbury a lăsat în urma sa o colecție impresionantă de cărți devenite cult. Nici optimismul nu l-a părăsit, chiar dacă a fost adânc preocupat de soarta omenirii, așa cum simțim din Fahrenheit 451, opera sa poate cea mai cunoscută.

Edituri, fan-cluburi, cititori de pretudindeni, îl comemorează pe Bradbury în cele mai inedite feluri: concursuri de tip ”Știați că” despre viața și opera autorului, lansarea de albume de grafică digitală întruchipând versiunea artiștilor asupra lumilor create de autor, articole și interviuri.

Moștenirea pe care ne-a lăsat-o autorul nu se limitează numai la universuri mitice și fantastice, de la vrăjitoare și dinozauri până la Marțieni și fantome. Bradbury lasă în urma lui o viziune, un legământ de credință și speranță în binele suprem, un mesaj profund umanist, de o sinceritate copleșitoare.

”Toți trebuie să lăsăm ceva în urma noastră, mi-a spus bunicul. Un copil, o carte, un tablou, o casă, un zid sau o pereche de pantofi lucrați manual. Sau poți planta o grădină. Să lași ceva ce mâna ta a atins în vreun fel, astfel ca sufletul tău să aibă unde merge după ce mori. Ca atunci când oamenii se vor uita la acel copac sau la acea floare pe care tu le-ai plantat, să știe că tu ești acolo”. (Fahrenheit 451)

2152 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.