Lech Walesa, cu sinceritate despre colegii homosexuali

Special

4 martie 2013

10:49

Scris de:

Lech WalesaLa jurnalele de știri nu s-a mai spus de mult nimic despre primul președinte democratic al Poloniei, figură cât se poate de importantă pentru istoria recentă și pentru prezentul Europei.  Dar uite că, brusc, tam-nesam, televiziunile și ziarele, și cele din România, și cele din străinătate, țin să ne anunțe ori să ne sugereze că Lech Walesa și-a jignnit colegii homosexuali din Parlament.  Chiar așa?

Pe scurt, ce a făcut omul, care, să nu uităm, are în portofoliu și un Premiul Nobel pentru Pace? Catalic practicant și convins, a răspuns unei provocări lansate de o jurnalistă. Întrebat dacă deputații homosexuali ar trebui să stea în ultimul rând de bănci din sală, Walesa a răspuns: “Da, aproape de perete şi chiar în spatele peretelui”. După care a explicat nervos: “Respectăm majoritatea, respectăm democraţia. Majoritatea este cea care a construit democraţia şi ea aparţine majorităţii. Şi tot ce avem este o minoritate care merge în faţa majorităţii. Nu vreau ca această minoritate, cu care nu sunt de acord – dar pe care o tolerez şi o înţeleg – să manifesteze pe stradă şi să îi facă pe copiii şi nepoţii mei să îşi întoarcă privirile. Eu fac parte din vechea şcoală şi nu mă gândesc să mă schimb. Înţeleg că oamenii sunt diferiţi, că sunt orientări diferite şi că au dreptul la identitatea lor. Dar să nu schimbe ordinea stabilită de secole. Nici nu vreau să aud vorbindu-se despre aceasta. Să o facă între ei şi să ne lase pe noi în pace, pe mine şi pe nepoţii mei”.

Așadar, de ce a devenit această întâmplare o știre care a făcut ocolul presei democratice? La o privire simplistă, lucrurile stau astfel. Walesa a răspuns sincer la o întrebare, fără să facă altceva decât să-și comunice opinia. A făcut-o într-un limbaj obișnuit, direct, neînsoțit de vreun comentariu sau gest sfidător ori jignitor, care să lezeze pe cineva. El a fost omul care a adus schimbarea majoră în Polonia. Odinioară lider politic iubit și de polonezi, și de Occident, Walesa nu mai este activ în viața politică. Chiar dacă a grăbit instaurarea democrației în Polonia, a adoptat viziuni conservatoare în multe aspecte, printre care familia. Într-un fel, el este o întruchipare a democratului conservator, căci așa ceva există. Rămas simbol al libertății, e consultat adesea în diverse probleme de interes public. Tată a opt copii, fostul președinte are o viziune clasică asupra sexualității. Dar nu asta, ci altceva e în chestie acum. Faptul că e arătat cu degetul pentru o opinie exprimată în termenii citați.

Oare, conform logicii elementare, dacă își exprimi o opinie negativă despre o minoritate – etnică, sexuală etc. – înseamnă automat că ai o atitudine dicriminatoare și că jignești? Conform cărui raționament?  Dar dacă Lech Walesa ar fi spus, ironic sau nu, că homosexualii ar trebui să stea în primele bănci din Parlament? Ar mai fi fost discriminare?

Adevărul vizibil cu ochiul liber este că întâmplarea nu are nicio legătură cu discriminarea, care există numai în mintea suferinzilor de teoria conspirației și mania persecuției. Atitudinea lui Walesa nu a fost prin nimic discriminatoare, însă faptul că declarația lui a devenit subiect de știre a manipulat inerent percepția, însuși faptul de a deveni știre sugerând transparent că uite, ceva e în neregulă cu Walesa, care iată ce spune… Și ce spune? Că el tolerează homosexualii, care sunt o minoritate, dar că nu dorește să aibă de-a face cu manifestările lor publice în care-și afirmă normalitatea.  Sinceritatea fostului președinte polonez este, desigur, desuetă și neinspirată într-o lume a retoricii și a corectitudinii politice, care sfidează logica atât de des. Sinceritatea lui, în sine lăudabilă, devine condamnabilă în lumea corectitudinii politice. Vorba aceea: cine nu e cu homosexualii e împotriva lor. Iată o logică de care țările acum democratice n-au scăpat. Dacă vreți să fiți/ (re)deveniți european, domnule Walesa, faceți bine și țineți-vă părerile acasă. Sau, așa cum ați pledat cândva pentru libertate și ați câștigat lupta, faceți bine și susțineți public ce visează homosexualii cu ardoare și majoritatea organizațiilor care îi sprijină: homosexualitatea e normalitate. Sigur veți fi lăudat. Da, aceasta este democrația pentru unii.

 

 

2555 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.