„Legea Medierii“ sau cum să faci pact cu violatorul

Exclusiv Politic

4 februarie 2013

9:25

Scris de:

Mereu m-am întrebat de ce în România, guvernaţilor le place să se joace de-a baba oarba cu legile. Din dorinţa de a face din  ştim noi ce bici „şi să mai şi pocnească“, aleşii noştri întorc o lege pe toate părţile, o anunţă cu tam-tam şi când ajung în punctul decisiv… o amână. E tipic pentru politicianul român.

Premierul Victor Ponta a făcut la fel cu „Legea Medierii“ care ar fi trebuit să intre în vigoare din 1 februarie 2013. Însă, cu vreo zi-două înainte, primul-ministru în funcţie  - o fi visat omul ceva peste noapte – s-a gândit să dea o Ordonanţă de Urgenţă şi să mai amâne intrarea ei în vigoare. Se  pare că până pe 15 februarie. Asta până la noi dispoziţii.

Premierul Ponta „a rezolvat“ momentan medierea cu o Ordonanţă de Urgenţă

Nu am calitatea să întorc  pe toate părţile „Legea Medierii“ sau în traducere liberă cum să stai la masa împăcării cu duşmanul. Nici să spun că mi se pare aberant şi revoltător să introduci violul pe lista cauzelor penale care pot fi „mediate“. Pe principiul, „dă-i bătaie, vere, că merge şi aşa“.

Nu ştiu dacă o dată intrat în vigoare „pactul medierii“,  Iadul se va goli de păcătoşi, iar Raiul se va umple de împăciuitori, de împăcaţi şi de suflete nobile. Ideea este că nu te poţi juca de la o zi la alta cu legile ca şi cum ar fi  cifrele votanţilor de la Referendum.

Nu poţi să le anunţi, să le frămânţi, să pui oamenii să facă conferinţe de presă pe tema respectivă, să îţi scoţi miniştrii la declaraţii şi după să arunci totul în aer cu o Ordonanţă de Urgenţă. Probabil, sub presiunea organizaţiilor nonguvernamentale carre au protestat vineri împotriva introducerii violului în „Legea Medierii“, Victor Ponta s-a gândit că nu e de joacă cu lucrurile astea şi că nu poţi să mediezi chiar orice după cum te taie capul.

Şi că oricât de dulce ar fi împăcarea, nu poţi să pui violatorul faţă în faţă cu victima şi să speri că cei doi vor pleca ţinându-se de mână. Pot să înţeleg amânarea medierii, ceea ce nu pot înţelege este uşurinţa cu care guvernanţii noştri trâmbiţează intrarea în vigoare a unor legi, după care îşi dau seama că nu e ce trebuie.

Totodată, nu pot să înţeleg de ce aceste decizii se iau „pe genunchi“, ca în pauzele de la şcoală,  fără să fie consultaţi toţi cei implicaţi în problema respectivă, în cazul de faţă  Consiliul de Mediere. Nici până la ora actuală,  oficiali ai Consiliului nu ştiu cu exactitate când va intra în vigoare „Legea Medierii“ şi dacă data de 15 februarie rămâne sau nu  bătută în cuie.

„ Nu am fost informaţi de primul ministru despre la aceste schimbări, deşi ar fi trebuit consultaţi cu privire la amânarea datei intrării în vigoare. Noi ştiam că o să intre cu data de 1 februarie 2013, de asta am şi făcut  înainte conferinţa de presă în care am explicat cum stau lucrurile în problema medierii, ce presupune lucrul ăsta şi care sunt avantajele. Vom vedea, deocamdată a rămas data de 15 februarie şi pentru cauzele civile şi pentru cele penale… Sperăm să nu se mai schimbe nimic, aşa că ne abţinem de la a anunţa ceva clar. Ştim că iniţial domnul Ponta a zis că se amână legea pentru luna iulie, iar după două ore a spus  15 februarie…., “, au declarat surse din cadrul Consiliului de Mediere.

Varianta împăcării, înainte de a ajunge în instanţă

Aşa că, din 15 februarie (dacă până atunci nu mai dă  Victor Ponta vreo Ordonanţă de Urgenţă)  nimeni nu va mai putea ajunge în faţa judecătorilor până nu face o „vizită“ obligatorie, de informare, la mediator.

Disputele comerciale cu mize mici, desfacerea căsătoriei, succesiuni sau partaje în cazul moştenirilor, neînţelegeri care vizează terenuri, construcţii, locuinţe, dar şi  malpraxisul se numără printre tipurile de conflicte care ne vor aduce obligatoriu la masa medierii în cadrul unei şedinţe de informare.

Ba mai mult, prin faţa mediatorilor vor trebui să treacă şi persoanele care au săvârşit infracţiuni mult mai grave, cum sunt cele de natură penală: loviri, distrugeri, dar şi cazuri de viol.

Şedinţa de informare  obligatorie este una gratuită. Cu dovada participării la această şedinţă, respectiv un certificat eliberat de mediator, prezentat ulterior judecătorilor, acţiunea penală poate fi continuată dacă aşa vor părţile implicate în proces.

Pentru sedinţa de informare a  părţilor implicate în conflict, cu privire la procedura medierii şi avantajele acesteia, mediatorul nu poate pretinde onorariu. Dacă părţile implicate hotărăsc să continue procedura medierii şi să încerce soluţionarea conflictului în acest fel, acestea vor negocia un onorariu cu mediatorul. Potrivit legii, onorariul trebuie să fie rezonabil şi să ţină cont de natura şi de obiectul conflictului.

În plus, mediatorul este obligat să păstreze confidenţialitatea discuţiilor, fără să încerce să impună sau să sugereze soluţii la problema părţilor aflate în conflict. În cazul în care mediatorul încalcă normele prevăzute de Regulamentul de organizare, el poate să răspundă disciplinar, material sau chiar penal, explică reprezentanţii Consiliului de Mediere.

1524 vizualizari


Un comentariu

  1. nadia nitov spune:

    deja incepe sa fie hazliu. onorariu pentru viol,dar ce fel de viol? cu bataie sau fara bataie, cu oral sau fara oral, clasic sau cu perversiuni? o noua patura de absolventi de drept vor rasari veseli pe piata. cred ca nu mai aveau locuri de munca si li s-a inventat medierea. ca popilor, parohii peste parohii. cum sa mediezi, frate, violul? mai degraba sa depistezi daca e viol sau razbunare, asta ar fi util. pai, ce femeie violata poate sta fata-n fata cu violatorul ei? si ce violator dovedit mai umbla liber si vine la mediere? noi, ca popor, suntem pierduti.pe bune! cum i se nazare unui politician ceva noaptea pune in aplicare a doua zi! si noi acceptam… despre niste legi destepte, practice, care sa ne ajute sa evoluam, nu se face vorbire? tara arde si ei… cu medierea violului. cah!

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.