Lewis Carroll, creatorul lui Alice din Țara Minunilor

A fost odată

14 ianuarie 2013

10:25

Scris de: and

Lewis CarrollPe 14 ianuarie 1898, la vârsta de 66 de ani, a trecut la cele veșnice unul dintre scriitorii pe care aveau să-l îndrăgească milioane de copii din lumea întreagă și să-l studieze sute de cercetători literari. Deși n-a scris mult, Lewis Carroll, pe numele său adevărat Charles Ludwidge Dodgson, a înveselit prin cărțile sale nenumărate seri ale micuților.

Alice în Țara Minunilor (1865), cartea care fascinează și azi, a fost rodul unei imaginații ieșite din comun, așa cum povesteau contemporanii. Micuțul bâlbâit, unul dintre cei unsprezece copii ai unei familii britanice cu rădăcini irlandeze, citea cu nesaț încă din primii ani de viață. Mai târziu avea să descopere sportul și irezistibila știință a matematicii, să sufere de diverse probleme de sănătate, să fie pasionat de fotografie și să devină un nume important al mediului universitar din Oxford.

Biografia sa, cuprinzând încă destule episoade neelucidate, continuă să fie un teritoriu ofertant ca și povestea fetiței ce alunecă într-o gaură și se trezește într-un tărâm fermecat, cu personaje de basm. Regina Victoria și Oscar Wilde s-au numărat printre primii cititori entuziaști ai cărții ce avea să cucerească o lume întreagă și să reziste la trecerea timpului, inspirând deopotrivă artiștii plastici, cineaștii și regizorii de teatru.

http://www.youtube.com/watch?v=zeIXfdogJbA

1263 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.