Londra: o lume într-un parc

Epoca de weekend În lume

2 martie 2013

19:38

Scris de:

O CĂLĂTORIE PE SĂPTĂMÂNĂ

În weekend trebuie să faci ceva pentru tine. Fiecare dintre noi este ceea ce citește, ce vede, ce ascultă. În weekend, Epoca.ro te invită să (te) descoperi…

“Să vedem… Ce ai vrea să fii ca să duci cea mai uşoară şi mai lipsită de griji viaţă posibilă?” “Pensionar”, sar eu, dintr-o suflare. Şi, cu superioritate, “Nu de la noi, fireşte. Una din doamnele acelea asiatice sau occidentale, sportive, care-şi petrec tot restul zilelor călătorind.” Ştiu, nu e tocmai o discuţie profundă sau filosofică, dar parcă nu prea eşti înclinat spre filosofie când te plimbi, sub un cer fără niciun nor, la căldura soarelui de primăvară, printre brânduşe înflorite. “Nu”, zice sora mea, cu o sclipire de genialitate. “Gâscă de Hyde Park!”. Mă recunosc învinsă. Nici n-aş avea cum altfel, fiindcă lângă mine  se plimbă, tacticoase şi pline de sine, cinci întrupări în carne şi oase ale mai-sus amintitei idei. Desigur, îmi spun privind în jur, e greu să-ţi închipui viaţă mai lipsită de griji decât a gâştelor, lebedelor, pelicanilor şi a întreg păsăretului din parcurile londoneze. Imperiul Britanic nu mai există de câteva decenii bune, dar una din marile sale creaţii bucură în fiecare clipă mii de oameni. Şi dacă e adevărat că un loc poate să ilustreze o civilizaţie, atunci rar găseşti simbol mai potrivit decât parcul englezesc.

În centrul Londrei, parcurile regale mari, căci acesta e numele lor general, sunt în număr de trei. Hyde Park, Regent’s Park şi St James’ Park. Există, fireşte, multe alte părculeţe şi colţişoare de verdeaţă, fiindcă englezul iubeşte orice petic de iarbă, dar pentru povestea noastră ne vom opri la triada de frunte pe care o cunoaşte orice vizitator al Londrei. Şi cum altfel, când, odată ajuns la palatul Buckingham (pe care, ştie oricine, e obligatoriu să mergi să-l vezi), te afli chiar lângă St James’. Acesta e cel mai mic, dar şi cel mai vechi dintre parcurile regale, datând din vremea lui Henric al VIII-lea, care a cumpărat pământul şi a pus să fie amenajat. Înfăţişarea actuală a parcului se datorează, în mare parte, perioadei petrecute de regele Carol al II-lea în Franţa. Impresionat de grădinile geometrice de acolo, acesta i-a dat, la întoarcere, un aer raţional şi sobru, declarându-l parc public. Ultima etapă importantă din evoluţia parcului i se datorează celebrului arhitect şi peisagist John Nash, care a lucrat, de altfel, şi la clădirea palatului Buckingham.

El a modelat canalul de atunci într-un lac unduios şi a transformat cuminţile alei franceze în colţuri romantice, cu pomi şi flori neascultătoare. Aşa că astăzi parcul se arată vizitatorilor ca un gentleman englez, excentric şi mereu surprinzător, dar întruchipând, cu toată fiinţa sa, civilizaţia britanică. Nu întâmplător, aici vezi funcţionari ieşiţi de la ministerele din jur stând relaxaţi pe bancă şi luându-şi prânzul adus la pachet, alături de gărzile regale patrulând călare şi de, fireşte, nenumăraţi turişti, căci parcul face legătura între palatul Buckingham şi Trafalgar Square. Şi tot de aici, trecând pe lângă auritul, dar prea puţin elegantul monument al reginei Victoria, ajungi la Marble Arch şi, de acolo, în Hyde Park. Unde e bine să fii odihnit când intri, căci nici nu bănuieşti cât vei avea de mers.

Hyde Park, prin care aproape toată lumea înţelege şi Kensington Gardens, de care îl desparte doar o stradă, are 253 de hectare şi-ţi prilejuieşte o adevărată incursiune în istoria Angliei. Terenul i-a aparţinut abaţiei Westminster, încă din vremea cuceririi normande, şi a fost cumpărat, ulterior, de acelaşi Henric al VIII-lea. Toţi regii Angliei au trecut pe aici, de obicei către palatul Kensington, dar parcul e asociat definitiv în memoria colectivă cu epoca victoriană, aşa cum ne învaţă romanele vremii. Astăzi, în Hyde Park găseşti la fiecare pas frânturi de civilizaţie britanică: doi copii, călare, însoţiţi de instructor pe culoarul special pentru echitaţie; tineri şi mai puţin tineri făcând jogging; o arcadă cu trandafiri sălbatici; statuia lui Peter Pan. Şi, fireşte, un lac uriaş, arbori seculari şi multă iarbă, fericită să primească porumbei, căţei, familii la picnic sau studenţi frunzărind o carte. Dacă St. James’ e gentlemanul britanic, Hyde Park a fost întotdeauna exploratorul, savantul victorian, dătătorul de energie şi de îndrăzneală în toate.

Din peisajul parcurilor britanice nu putea lipsi cel mai elegant şi rafinat: Regent’s Park. Nu întâmplător, şi-a început existenţa ca parc regal de vânătoare. A rămas, până azi, un paradis al păsărilor şi al florilor, aflat între Grădina Zoologică şi Societatea Regală Botanică. Un loc elegant, ca o doamnă din înalta societate a epocii Regenţei, perioadă din care datează multe dintre clădirile şi palatele din jur. Nu întâmplător, era şi locul preferat al reginei Mary, bunica actualei suverane. Numele ei e purtat azi de grădina de trandafiri de aici, una dintre cele mai frumoase din lume. “O regină Maria nu poate să nu aibă o grădină de trandafiri” îi spun surorii mele, gândindu-mă la un loc asemănător, aflat la Balcic. Dar mă întrerup din afirmaţiile savante, pentru că alături de noi se petrece ceva mult mai incitant: neobservată, o veveriţă s-a strecurat într-o plasă uitată, din care a furat un biscuite, pe care îl roade acum sub privirile încântate ale mulţimii adunate ad-hoc. Nu are, fireşte, pic de sfială sau teamă. Fiindcă aşa sunt toate păsările şi animalele din parcurile londoneze. Sigure pe ele, încrezătoare în oameni, jucăuşe, fermecătoare. Căci dacă un loc poate să întruchipeze o lume, atunci parcul englezesc e acela, îmi spun în timp ce ne aşezăm ostenite, după lunga plimbare. Şi, ca un simbol, banca noastră poartă o inscripţie discretă. “În amintirea lui Margaret, care-a iubit atât de mult parcul acesta”.

Fotografii de Alina Crăciun

2426 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.