Macarie Egipteanul, cel care învie morţii

Sfântul zilei

19 ianuarie 2013

10:24

Scris de: and

Primul dintre sfinţii pomeniţi pe Biserică în ziua de 19 ianuarie este Macarie Egipteanu, personalită menită încă din copilărie vieţii de ascet.

Încă din primii ani şi-a arătat bunătatea şi blândeţea, strădania sa de a face bine fiind atât de mare, se povesteşte, că a dobândit puterea de a alunga duhurile necurate. Legenda spune că era clarvăzător şi făcător de minuni. El a prorocit pustiirea aşezărilor călugăreşti de la Skit.

După ce a fost sfinţit preot, a ales să se nevoiască întru Hristos: a săpat cu mâinile lui o peştere, apoi un tunel între chilia lui şi peşteră, spre a se ascunde de cei care-l căutau.

Odată a înviat un mort, se povesteşte, ca să-i arate unui eretic că învierea morţilor nu este doar o poveste. Altădată, stă scris în sinaxar, a lecuit un om de mâncatul fără limită şi fără noimă, iar pe monahul Teopempt, curtat de diavol, l-a adus pe calea cea bună. Potrivit legendei, ar mai fi înviat un mort ca să-l întrebe unde a ascuns averea unor oameni, după care l-ar adormit iar în moarte. La cele veşnice a adormit el însuşi când avea peste nouăzeci de ani.

 

Etichete:
815 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.