Mahalaua ne place, mahalaua ne face…

Exclusiv Social

27 martie 2013

16:38

Scris de:

Sorina MateiScandalul de la RTV miroase a făcătură. Că două personaje precum Sorina Matei și Victor Ciutacu își aruncă unul altuia vorbe „dulci” nu are de ce să mire pe nimeni. Și unul, și celălalt sunt destul de previzibili în acest sens. Nu l-ai bănui pe niciunul de eleganță și de finețe în exprimarea ideilor. Și, mai bine zis, care idei?…

Dar, chiar și așa, fiind vorba despre persoane publice (bine, asta în România nu implică în niciun caz ideea de decență, ba dimpotrivă), meciul dintre cei doi care urmează să fie colegi de trust ar fi trebuit să se desfășoare mai cu perdea. Dar Sorina Matei a vrut să fie pe lumină, mai exact pe blogul personal. Și mesajul de bun-venit sună a declarație de dragoste în toată regula: „Individul Ciutacu este, în opinia mea și fără pic de îndoială, un jeg uman. Un om care se tranzacționează la nesfârșit pentru un pumn de bani ca să înjure pe unul sau pe altul, în funcție de cine oferă mai mult, nu are ce căuta în breasla asta”.

După ce citești primele cuvinte, te întrebi dacă e o glumă, dacă femeia e vreo îndrăgostită abandonată, care se răzbună public, dacă e o chestie regizată de dragul publicității sau dacă îl detestă sincer în numele deontologiei profesionale… Glumă nu prea pare să fie, după răspunsul lui Victor Ciutacu: „N-am chef de mahala deși-s al dracu de talentat la asta. Când îl faci pe unul şpăgar şi fustangiu, poţi să te aştepţi că s-ar putea să te coste”… Sau n-a înțeles-o el, sau nu l-a amuzat deloc. O îndrăgostită abandonată? Cine știe? Deși Ciutacu nu e tocmai genul seducătorului… Deși pare să știe ea ceva: „Un mahalagiu și fustangiu de cea mai joasă speță care a avut grave probleme cu Justiția, un “tonomat în euro” cum perfect și absolut corect i-a spus președintele Băsescu (știe Ciutacu de ce), un posesor de legitimație de presă care-și transformă șpaga în brand personal, în presa asta, în viața asta, pe lumea asta, nu poate da lecții nimănui. Un om care până la urmă trăiește din șpăgi pe bandă rulantă ar trebui trimis la coșul de gunoi de efectiv toată lumea și nicidecum “reevaluat”. Eu nu reevaluez. Pe Ciutacu, l-am aruncat la ghenă acum vreo 3 ani.” Și dacă punem la socoteală și partea cu „posesorul de orificii”… Vă imaginați o tumultoasă poveste de amor, acum trei ani, înainte ca ea să-l „arunce la ghenă”, de vreme ce știe atât de bine că e un fustangiu? Parcă nu… Dar nu se știe niciodată ce Don Juan zace în Victor Ciutacu.

Treaba cu deontologia pică din start, că la cei doi e greu de discutat despre așa ceva, iar presa românească, la nivel înalt, acolo unde „discută” cei doi – de fapt, ăsta e un model de discuție la nivel înalt – e plină de indivizi așa cum îl portretizează cu talent Sorina Matei pe Victor Ciutacu. Schimbi numele și treci prin toată presa.

Mai rămâne ideea cu regizatul. RTV – pe modelul „vedete” autohtone, precum Oana Zăvoranu, care ba divorțează, ba se sinucide, oricum găsește ea ceva ca să vină apoi să își descarce suflețelul în fața națiunii – s-a gândit, poate, să facă niște valuri, ca să atragă puțin atenția. Să mai salte un picuț în audiențe. Bâlciul e la ordinea zilei la noi și cea mai sigură armă de rating. Mergi la sigur. Toată lumea cască ochii ca la urs, când aude de scandal. Îl savurează, îi place, se hrănește cu el. E trist, pentru că asta e tot ce interesează marea masă a României. Și pentru că drumul este permanent descendent. Iar manipularea, care nu mai e nici macăr subtilă, a ajuns sufocantă.

2563 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.