„Mândrie și prejudecată“, un roman de neuitat

A fost odată

28 ianuarie 2013

9:15

Scris de:

 T EgertonPe 28 ianuarie 1813, editorul T. Egerton din Whitehall scotea din tipar un roman care avea să însemne enorm pentru literatura universală. Cartea se intitula Mândrie și prejudecată,  purta subtitlul roman de moravuri și era scrisă de o femeie, o englezoaică pe nume Jane Austen. Autoarea i-l vânduse editorului pe 110 lire sterline, după ce ceruse 150. Prima ediție se va epuiza la o lună de la publicare, iar o a doua va fi tipărită în toamna aceluiași an.

 

Ce descoperea cititorul în Mândrie și prejudecată? Povești despre oameni, desigur, și ceva în plus: te învăța, ca orice roman de forță, să te cauți pe tine însuți, explică un critic literar.

 

Inteligența, ironia, adâncimea, umorul și toate celelalte atribute ale cărții i-au asigurat un loc nu numai în manualele de literatură universală, ci și în biblioteca oricărui iubitor de ficțiune, de ieri și de azi. Stilul lui Austen avea să farmece generație după generație, să cucerească cititori, scriitori, critici, oameni de teatru cineaști. Mândrie și prejudecatăfigurează în continuare printre preferințele de lectură ale cititorului din secolul XXI.

 

894 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.