Mântuirea vine prin Smartphone

Social Special

29 martie 2013

13:52

Scris de:

smartphonesStilul de viață contemporan e dependent de tehnologie, mai puțin în situația în trăiești într-un sat de munte sau deșert, fără curent electric, departe de lumea dezlănțuită. Altminteri, ești sclavul tehnologiei, la care ți s-au adaptat corpul, mintea și sufletul. Dar nu știi că ești slav și repeți papagalicește, înduioșător și ridicol, că progresul ne distruge. E o cugetare pe care o tot repetă, de la iluminism încoace, diverși liber-cugetători clasici și laici, dar o fac fără discernământ, generalizând și, deci, neconvingând.

Omul se schimbă, prins în mrejele tehnologiei. O spun cu detașare, fără patimă, fără a-l privi prin vreo prismă religioasă, cu resemnare și înțelegerea venită din experiența practică. Omul nu moare, omul se transformă. Viața cotidiană, exterioară, precum și viața interioară, se îndreaptă spre forme parcă desprinse din scrierile de ficțiune care au anticipat apariția genului SF. Spectacol și tehnologie, traiul cotidian se uniformizează și se standardizează. Nu e kitsch, căci este o alegere venită dintr-o convingere reală, pentru că oamenii sunt liberi să facă ce cred de cuviință. Sunt liberi să facă psihoterapie online, să trimită acatiste pe și prin Internet, să-și subordoneze ritmurile interioare tehnologiei, pe ideea că ea îi ajută, că le slujește unui scop, deci este utilă și inofensivă sufletește.

Probabil și aceasta a fost ideea când Mănăstirea Curtea de Argeș a lansat o aplicație Android pentru rugăciuni și acatiste, dar și un planificator de alarmă, care-i amintește utilizatorului ce rugăciune și-a propus să spună, la ora și la data setată. Reprezentanții mănăstirii spun că tehnologia ar putea fi „de un real ajutor“ la aducerea liniștei și bucuriei în suflete, cu ocazia apropiatei Învieri a Domnului. Mai încape vorbă?! Ce ar spune asceții e o altă poveste, nu? Noi trăim creștinește în cetate, în iureșul urbei, nu în pustie. Dacă n-avem chef de rugăciune, amănâm alarma de la smartphone și o bălmăjim peste câteva ore. Dacă lucrăm la multinațională și n-ajungem la biserică decât pe nocturnă, băgăm un acatist pe smartphone și sigur ne liniștim, că ne-am făcut datoria creștinească. Dacă oamenii Bisericii, dând dovadă de o deschidere în care ortodocșii nu excelează, sunt încredințați că a merge la biserică sau în tăcerea camerei personale și a te ruga e același lucru, pentru suflet, cu rostirea rugăciunii după ce ne-a sunat/ somat smartphone-ul, atunci n-ar mai fi mare lucru de spus. Preotul Sorin Bogaciu, dintr-un orășel apropiat de București, zice că astea sunt vremurile și că mai bine așa decât deloc, că intenția contează mai presus de orice. Că așa sunt oamenii și că astfel își păstrează o fărămână de viață sufletească. Preotul Marian Stoica, dimpotrivă, este încrâncenat împotriva acestor aplicații: „Nu fac decât să îndepărteze omul de Biserică. Îi dau iluzia că se apropie de Dumnezeu, dar Dumnezeu nu e pe Internet. Rugăciunea cere o stare, o convingere profundă, exprimă nevoie de umilință. Nu e obligatorie, nu e sarcină de serviciu, de care-ți aduce aminte soneria telefonului. Rugăciunea se face dintr-un imbold, care poate veni oriunde și oricând, ea e legătura directă cu Domnul, n-are nevoie de un smartphone. Iar acatistul, și el tot o rugăciune, la fel. Legătura dintre credincios și divinitate este un lăuntrică, intimă, pe care un instrument ca telefonul mobil o face artificială, exterioară“.

De acord. Cuvintele părintelui sunt greu de contrazis. Dacă mergem pe acest drum, putem găsi soluții eficiente. Barbarismul inventat de gândirea industrialistă modernă, un barbarism la putere în societatea de consum, un barbarism numit „eficiență“, a pătruns în relația omului cu Dumnezeu. Grație tehnologiei, firește, căci zeul tehnologiei este eficiența. Așadar, rugați-vă eficient. Există aplicații speciale. Nu mai aveți nicio scuză. Liniștea și mântuirea sunt atât de aproape. Nu trebuie decât să folosiți aplicația!

 

2186 vizualizari


Un comentariu

  1. [...] din introducerea la volumul „Pistolarul“ de Stephen King, publicat de Editura [...]

Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.