Mata Hari, femeia care iubea bărbații, nu adevărul

O carte într-o pagină

23 martie 2013

10:50

Scris de:

23Nemira(1)„Cel mai important lucru care trebuie știut în legătură cu Mata Hari este că a iubit bărbații. Iar cel mai decisiv, că n‑a iubit adevărul. Când îi convenea, îl spunea. Când nu, sau când i se părea că este anost, inventa ceea ce am putea cu îngăduință numi „adevăruri alternative“, iar fără îngăduință, „minciuni“. Adevărul‑adevărat nu i se părea niciodată la fel de important ca acela care ar fi trebuit să fie adevărat. Până când s‑a autotransformat în Mata Hari, ajunsese expertă în modelarea lumii după bunu‑i plac.

Era o creație de la început până la sfârșit, un personaj dintr‑o piesă al cărei scenariu îl reinventa continuu. Iar numele și‑l schimba tot atât de des cum își schimbă alte femei coafura.

O singură dată în viață a recunoscut acest lucru, și anume când era la închisoare, în pericol iminent de a fi acuzată de spionaj și condamnată
la moarte. Condițiile severe de detenție, prăbușirea catastrofală a lumii pe care și‑o crease și distrugerea brutală a identității o aduseseră în pragul nebuniei. Cu dureroasă intuiție, acutizată de apropierea de marginea prăpastiei, i‑a scris celui care a închis‑o, a acuzat‑o și a interogat‑o, încercând o explicație:

Mai este un lucru pe care vă rog să‑l luați în considerare: Mata Hari și doamna Zelle MacLeod sunt două femei complet diferite.

Astăzi, din cauza războiului, sunt obligată să trăiesc sub numele de Zelle și să semnez astfel, dar această femeie este o necunoscută pentru cei mai mulți oameni.

În ceea ce mă privește, eu mă consider Mata Hari. Trăiesc sub acest nume de doisprezece ani. Sunt cunoscută în toate țările și am prieteni peste tot.

Ceea ce‑i este permis lui Mata Hari – dansatoarea – nu i se îngăduie cu siguranță doamnei Zelle MacLeod. Ceea ce i se întâmplă lui Mata Hari nu i se întâmplă doamnei Zelle. Cei care i se adresează uneia nu i se adresează și celeilalte.

Acesta a fost probabil momentul de maximă înțelegere de sine.

În povestea vieții ei m‑am ținut cât am putut mai aproape de adevăr. Dar în cazul lui Mata Hari, adevărul este evaziv ca vântul care‑și schimbă necontenit direcția.“

(Prologul volumului „Mata Hari. Femeia fatală“ de Pat Shipman, publicat de Editura Nemira)

(http://www.nemira.ro/damen-tango/mata-hari-femeia-fatala–1691)

 

1040 vizualizari


Lasă un comentariu

Vă rugăm să comentați la subiect și să nu îi jigniți pe ceilalți interlocutori. În caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Vă mulțumim. Pentru comentarii ce nu sunt legate de articolul de mai sus, folosiți pagina de Contact.